ФОЛЬКЛОРНИЙ КОЛЕКТИВ «РОДИНА»: ПІВСТОЛІТТЯ З ПІСНЕЮ!

Культура Новини 13 листопада 2023
2023 рік став ювілейним в історії жіночого фольклорного колективу «Родина» Будинку культури села Старий Лисець, якому виповнюється 50 років. У далекому 1973 році першим керівником жіночого фольклорного ансамблю став Дмитро Бойко, якого через рік змінив М. Демидюк. Чимало праці, педагогічного хисту, організаторських здібностей приклала Марія Бурдило (Мельник), яка почала керувати колективом з 1985 року. З 1989 року по сьогодні художнім керівником «Родини» є Василь Гарбуз. Багато років учасницями колективу були Розалія Волосянко, Марія Олексин, Ольга Феденько, Ірина Василик, Наталія Гринечко, Марія Волосянко, Кароліна Балан, Марія Ломей, Марія Бойчук, Ганна Фуштей, Ганна Гаргат, Розалія Лущак, Катерина Окунь, Розалія Гут, Марія Гах, Олена Гринечко. 
Сьогодні продовжувачками української пісенної спадщини «Родини» є Наталія Маланюк, Марія Феденько, Кароліна Балан, Марія Костюк, Ірина Феношин, Марія Волосянко, Олеся Кіндрат, Марія Ломей, Галина Паращук.
Упродовж п’яти десятиліть змінювалися керівники та учасниці фольклорного колективу, що беззаперечно встав візитівкою населеного пункту на місцевій сцені, на районних та обласних конкурсах, оглядах художньої самодіяльності, творчих звітах, та незмінним залишався репертуар: українські народні пісні, партизанські, патріотичні композиції.
                                        ***
Оцінюючи внесок старолисецького колективу у популяризацію української культурної спадщини, за збереження, популяризацію народних звичаїв та обрядів з нагоди Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва і 50-річчя створення учасниці «Родини» та художній керівник Василь Гарбуз відзначені грамотою голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Вручила відзнаку керівник управління культури, національностей та релігій ОДА Тетяна Лапка. 
Навіть тривала повітряна тривога не зіпсувала  святкового настрою старолисецьких учасниць художньої самодіяльності, а зібрання привітала учасниця першого складу «Родини» Марія Олексин, яка нещодавно святкувала 90-річний ювілей: «Шановне товариство, невпинно біжать літа, біжить час, але ніколи не міліє наша любов до вас і до пісні. Пісня – це радість, пісня це життя. Людина без пісні, як дерево без листя. Тому вітаючи вас у свято піснею бажаємо вам, щоби щедро колосилася життєва нива, а на ній - щасливі та радісні дні. Дорогий український народе, сили і наснаги вам на довгий вік. Хай гідно виростають сини і доньки, бо нам Богом дано жити на цьому світі, на рідній українській землі! Земле рідна, земле сонячна і плідна, ти нам вік для нас одна, ти, як мати, найрідніша, для українців – найсвятіша, наша рідна сторона!» 
Разом із фольклорним колективом у цей день була попередній художній керівник Марія Бурдило. Привітали «Родину» голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Лисецької селищної ради Світлана Шарабуряк. 
Низький уклін за вашу місію – зберігати, творити та примножувати національну культуру! Нехай здійсняться всі наші мрії, надії та сподівання на Перемогу та мир в Україні, а кожен день буде щасливим, радісним і сонячним!


Відео події на офіційному YouTube-каналі Лисецької громади за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=uq4CNxNSRhw.