КОЛЯДА НА ПРОСЛАВУ БОЖУ

Культура Новини 25 січня 2023
«Колядуймо, готуймося до коляди! Колядуймо разом з нашими воїнами, тоді станемо сильними. Коляда перетвориться на гімн перемоги України, перемоги світла над темрявою, перемоги українців над російським агресором і окупантом!» - закликав нас до єдності та прослави посланого нам із небес Господнього Сина глава УГКЦ Блаженніший Святослав. В час, коли ми зустрічаємо найбільше християнське свято – Народження Сина Божого на тлі повномасштабного вторгнення, постійних обстрілів, повітряних тривог та відключень світла, сідаємо до вечері роз’єднаними родинами, бо дідусі, батьки, брати та сестри в ці святкові дні стоять в обороні країни, а матусі з дітьми в статусі біженця проживають в інших країнах, християнські цінності Різдва переосмислюються по-іншому, а відтак ми об’єднуємося в глибокій вірі до Бога. Відтак святкувати Різдво ми повинні ще більше, ніж будь-коли, - урочисто й відкрито, колядуючи як вдома і парафіяльних храмах, так і на вулицях наших міст і сіл. 
Після того, як церковні пісні та коляди лунали на богослужіннях в храмах, гурти дітей, молоді та дорослих прославили Новонародженого Ісуса, колядуючи, засіваючи та щедруючи в обійстях односельців, настав час провести різдвяні свята та спільною колядою над прославу Божу продемонструвати свою пошану до прадідівських традицій та християнських цінностей. Урочисте дійство Лисецької розколяди «Хай святиться тут Боже ім’я» розпочав місцевий хор церкви Святого Миколая під керівництвом Ірини Олексенко, а Божим словом освятили священнослужителі отці Федір Бойко та Іван Шевчук. Церковними піснями та колядами прославили Різдво Христове учасники церковного хору храму Собору Пресвятої Богородиці та Йосифа Обручника с. Старий Лисець під орудою Василя Гарбуза, хористи церкви Воздвиження Чесного Хреста Господнього с. Лисець (керівник Ігор Курій), молодіжний хор церкви Воздвиження Чесного Хреста Господнього с. Лисець (керівник Марія Говзан). Лисецьку мистецьку родину представили на розколяді ще викладачі Лисецької дитячої музичної школи та ансамбль викладачів і учнів Лисецького ліцею (керівник Микола Марків), що тиждень перед тим разом із старолисецькими дошкільнятами обдарували дзвінкими колядами та віншуваннями наших нацгвардійців. Завітав на загальну розколяду ансамбль колядників зі Стебника. Зворушливо звучали традиційні коляди у виконанні наших вокалістів Ангеліни Говзан, Вікторії Говзан, Соломії Волосянко, Тетяни Федоришин, ансамблю учнів Старолисецького ліцею під керівництвом Тетяни Федоришин. Мелодію коляди на акордеоні виконав ліцеїст зі Старого Лисця Андрій Фуштей. Місцева учнівська молодь даного села показала театралізоване дійство «Маланка». Невичерпне мистецьке джерело Будинку культури села Старий Лисець під керівництвом художнього керівника Василя Гарбуза представили учасники фольклорного колективу «Родина», чоловічого вокального колективу та квартету в складі Миколи Карманського, Тараса Ручкана, Соломії Волосянко і Мар’яни Удуд.
У Лисецькій територіальній громаді днем розколяди стала неділя, 22 січня, коли українці на честь Акта об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки відзначають День Соборності України. Таку ж єдність для бажання розбудови незалежної держави демонструємо ми і через століття. Відтак, вітаючи поважну громаду, що дружно зібралася у Будинку культури села Старий Лисець, голова громади Анатолій Лущак подякував тим, хто продовжує традиції та народну творчість, тим, хто захищає державу та усім патріотам, завдяки котрим ми відбулися як незалежна країна та продовжуємо такими бути!
Учасники художньої самодіяльності населених пунктів Лисецької громади з вдячністю тим, хто захищає правду і свободу – нашим воїнам, та з надією та вірою на якнайшвидшу перемогу завершили мистецьке дійство побажаннями коляди «Нова радість стала»: «Ой Ти, Царю, Царю, небесний Владарю, даруй літа щасливії сего дому господарю. Сего дому господарю і сій господині, даруй літа щасливії нашій славній Україні!»

Відеозвіт на YouTube- каналі Лисецької громади: https://www.youtube.com/watch?v=fjluqwJOQAM.