ВШАНУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ СТАРОЛИСЕЦЬКОГО ФУТБОЛУ – ЧЕМПІОНІВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 1973 РОКУ

Новини Спорт 3 листопада 2023
Заключний тур І кола футбольного чемпіонату Івано-Франківського району сезону 2023/2024 років, коли 29 жовтня на домашній арені футбольна команда «Бистриця» Старий Лисець приймала ФК «Сокіл» Угринів, став особливим днем не тільки для аматорів шкіряного м’яча, а й для ветеранів старолисецького футболу. Адже півстоліття тому, 27-28 жовтня далекого 1973 року, ФК «Колос» Старий Лисець стала чемпіоном Івано-Франківської області. Відтак футбольне свято на місцевому стадіоні було на честь ветеранів футболу – учасників сільської футбольної команди зразка 1973 року, яка була чи не найуспішнішою в історії старолисецького футболу, а багато її гравців і по сьогодні згадують, цінять і вважають футбольні матчі та події того року одними з найкращих у футбольній історії села. Упорядковане гравцем «Бистриці» Романом Дмитрівим, кандидатом наук з фізичного виховання та спорту, видання до 50-річчя створення футбольної команди у Старому Лисці «Хроніка старолисецького футболу 1958-2008» є свідченням тому, що у Старому Лисці люблять, шанують, підтримують та популяризують футбольні традиції. Ведучи мову про винуватців нинішнього футбольного дійства, з книги довідуємося про те, що 1972 року команда «Колос» зі Старого Лисця вперше в своїй історії взяла участь у першості Івано-Франківської області в групі «Б». Наступний, 1973-й рік, був тріумфальним. 1973 року в групі «Б» брали участь 26 команд, які були поділені на три зони. Змагання пройшли в три етапи і на перших двох місця визначалися в комплексному заліку (дорослі+юнаки). На першому етапі старолисецький «Колос» став переможцем Першої зони, здобувши 11 перемог у 14-ти матчах. Команда виборола першу сходинку і на другому етапі. Фінал кращих чотирьох команд групи «Б» відбувся 27-28 жовтня 1973 року в селищі Обертин. У напруженій боротьбі наша команда забила два голи, їх авторами стали Олексій Феденько і Михайло Удуд. Відтак «Колос» став чемпіоном Івано-Франківської області групи «Б». 
Тріумфальний склад старолисецького «Колоса» зразка 1973 року: воротар: Ярослав Говзан, за потреби другим воротарем був півзахисник команди Василь Дмитрів. захисники: правий - Степан Балан, центральні - Василь Говзан і Богдан Юсипів, лівий – Іван Феденько, півзахисники: Олексій Говзан – капітан команди, Ярослав Удуд, Василь Мельник (нині – Дмитрів), Роман Стецюк, Роман Жилюк, Іван Говзан, нападники: Ярослав Балан, Олексій Феденько. Декілька матчів зіграли Василь Цап та Ігор Іваніцький, старший тренер: Михайло Цап (нині – Балан), тренер: Микола Бабінчук, лікар команди: Іван Удуд.
На жаль, більшість гравців дорослого складу тієї надзвичайної старолисецької футбольної команди вже відійшли у засвіти. 
Приємно було вітати на святі учасників тодішньої команди Василя Говзана, Василя Дмитріва, Олексія Говзана, Ярослава Говзана, Василя Цапа, які і зараз постійні глядачі футбольних матчів та турнірів за участю місцевих аматорів шкіряного м’яча, бо футбол для них став невід’ємною частиною життя, з цим видом спорту пов’язані їхні діти та онуки. 
Вручаючи подяки та грошові премії від Лисецької селищної ради голова територіальної громади Анатолій Лущак, подякував цим сивочолим чоловікам – в минулому простим сільським юнакам та чоловікам за сильні морально-вольові якості та неперевершену фізичну підготовку. Адже 1973 року старолисецький «Колос» успішно виступав і в інших обласних змаганнях. Футболісти стали срібними призерами Кубка обласної ради «Колос» на приз «Золотий Колос». У 1974-1975 роках старолисецький «Колос» брав участь у найсильнішому дивізіоні Івано-Франківщини, змагаючись із кращими командами області. 
Музичним дарунком для ветеранів та усіх учасників футбольного свята став виступ чарівних та талановитих вокалісток Соломії Волосянко та Мар’яни Удуд. 
Вшанування ветеранів старолисецького футболу під час футбольного матчу має символічне значення для аматорів шкіряного м’яча, які попри воєнний стан віднаходять час та можливості популяризувати футбол, виховувати вольові якості та командний дух, додаючи віру у свої сили. Тож дякуємо нашим Збройним силам України. До нових футбольних звершень та перемог!


Відео події на офіційному YouTube-каналі Лисецької громади за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=bJCoOWtNjSI.