У СТАРОМУ ЛИСЦІ НА ХРАМОВЕ СВЯТО ОСВЯЧЕНО ГРАНІТНИЙ ХРЕСТ, ПООФІРУВАНИЙ ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИКОМ МИКОЛОЮ БАЛАНОМ

Новини 12 грудня 2023
10 грудня на парафії Святого Миколая у Старому Лисці відбулася урочиста подія – святкування храмового празника. До місцевого храму зійшлися не лише парафіяни, запрошене духовенства, а й усі вірні населеного пункту та багато гостей, щоби у спільній молитві подякувати Господові Богу за християнську віру та можливість її поглиблювати. Очолив моління Лисецький декан отець Олег Качмарський, якому співслужили отці Іван Бойко, Федір Бойко, Іван Шевчук та Василь Скурчанський. Священнослужителі згадали патрона церкви – Святого Миколая, котрий для нас всіх став символом безкорисної любові до ближнього та співчутливого милосердя. 
Вітаючи парафіяльну спільноту з храмовим днем, голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак подякував духовному наставнику отцю Івану Бойку за ревне служіння, душпастирську працю та зусилля, які разом із парафіянами він докладає до розбудови парафії. Як керівник громади, запевнив у подальшій фінансовій підтримці місцевого храму, який цьогоріч із місцевого бюджету Лисецької селищної ради отримав 300 тисяч гривень. Переказав щирі вітання кожному парафіянину, жертводавцеві за розбудову місцевої святині, яку у вияв своєї християнської віри та любові після знищення парохіяльного храму під час Першої світової війни австрійськими військами у 1916 році почали зводити в 1923 та освятили у 1924 році. Із книги Галини Пташинської «Мальовниче село Старий Лисець» довідуємося, що незважаючи на складне матеріальне становище (в результаті війни було знищене все село), люди насамперед, почали будувати святиню. Дерево на храм віддавали старолисецькі газди зі своїх лісів. Багато зусиль для його зведення доклав війт Василь Гаргат. 1925 року громада придбала церковний дзвін. Кошти для нього теж збирали парафіяни. Церковне приміщення збудоване 1924 року зберігається до нинішнього дня. 
Кожне покоління підтримувало храм. У 2012 році громада села подала приклад як порятувати свою святиню. Пошкоджену градом під час двох буревіїв пластикову вагонку, якою був обшитий храм зовні, повністю зняли, і почали оздоблювати як фасад, так стіни усередині храму деревом. Тоді ж оновили перекриття даху. Фасад релігійної споруди прикрасив образ патрона храму – Святого Миколая. Усі роботи профінансовані коштом мецената Василя Фелика. 
З приходом на парафію отця Івана Бойка пожвавилося парафіяльне життя, і до місцевої святині все більше горнулися люди, церква у горішньому кінці «ожила». Взявши на себе роль духовного провідника священнослужитель разом із парафіянами церкви Святого Миколая, церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Йосифа Обручника за сприяння селищної ради став ініціатором реконструкції та облаштування огорожі на місцевому кладовищі. Зараз у такий складний час, коли віднаходимо ресурси та підтримуємо наших захисників, готуючись у 2024 році до столітнього ювілею церкви парафіяни, жертводавці оновлюють свою святиню. 
Після богослужіння з нагоди храмового свята уся церковна процесія разом із парохом отцем Іваном та запрошеними священнослужителями взяли участь в освяченні гранітного хреста. 
Таку офіру до майбутнього 100-літнього ювілею церкви здійснив виходець зі Старого Лисця генерал-полковник Микола Балан. Оригінальний задум виконали майстри з Краматорська. Під розіп’ятим Ісусом Хрестом викарбуваний текст молитви-прохання за Україну: «Господи Боже наш, сильний і кріпкий у битві, Тебе на поміч, недостойні, призиваємо й смиренно молимо: простягни милостиво руку Твою й покрий країну нашу від війни, лихоліття й страждань. Не на лук свій уповаємо, й не зброя наша порятує нас, але про Твою всемогутню поміч благаємо: збережи Батьківщину нашу в мирі, пом’якши милістю Твоєю серця ворогів зачерствілі, злі наміри їх відверни, молимось Тобі, Великодержавний Царю, вислухай нас і помилуй. Споглянь із небес, Владико, й не дай ворогам нашим меч свій здійняти, й лук свій натягнути, аби вразити нас – недостойних рабів Твоїх, які правовірно тебе славлять. У скорому часі зміни скорботу нашу на радість, а біду на твердий мир. Не допусти страждань матерів та сліз дитячих, а їх молитви за нас грішних і непотрібних прийми як кадило благовонне перед Престолом Величі Твоєї, подаючи Україні нашій мир і спокій; сердечно молимось Тобі, Благодійнику Милостивий, вислухай нас і помилуй». 
Дякуючи бойовому генерал-полковнику Миколі Балану в його 55-ий ювілейний День народження бажаємо здоров’я та Божої опіки. Хай почутими будуть усі прохання та молитви нашого народу про припинення війни на українській землі!