У ЛИСЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ СТАВ ДІЯ ЦЕНТРОМ

Новини 14 квітня 2023
Суть реформи місцевого самоврядування полягає не лише у передачі повноважень на місця та бюджетній децентралізації, а й у наближенні послуг до жителів найвіддаленіших населених пунктів. Відтак із утворенням територіальних громад останню функцію взяли на себе Центри надання адміністративних послуг. У нашій територіальній громаді створеним 16 грудня 2020 року ЦНАП, де від 4 січня 2021 року працюють троє адміністраторів Світлана Грицак, Марія Каспрук, Оксана Балан, Ірина Тимчук, два державні реєстратори Богдана Шнайдер та Іванна Дем’янек, начальник Ірина Гутич, надається 196 адміністративних послуг. Зокрема у сфері земельних відносин, соціального захисту населення, будівництва, пенсійного забезпечення, реєстрації бізнесу і нерухомості та багато інших. Із перших днів війни ЦНАП розпочав реєстрацію внутрішньо переміщених осіб (протягом цього часу було прийнято 770 заяв на грошову допомогу та документи на компенсацію виплат власникам житлових будинків по програмі «Прихисток»). Окрім того, згідно з укладеним меморандумом, тут проводяться виїзні прийоми громадян фахівцями Пенсійного фонду України. У приміщенні Центру передбачено можливість оплатити за адмінпослуги через мобільний  POS-термінал, термінал EasyPay, є місце для самообслуговування суб’єктам звернення для отримання адмінпослуг, які надаються в електронній формі, працює шеринг документів через Дію, надаються консультації щодо надання послуг через мобільний застосунок та вебпортал «Дія». 
Працюючи над покращенням якості надання адміністративних послуг населенню, Лисецька селищна рада вирішила розширити приміщення Центру за рахунок вивільнених кабінетів колишнього відділення «Ощадбанку» та скерувала майже 1 500 000 гривень коштів платників податків громади на ремонтні роботи першого поверху адміністративного будинку селищної ради. 
Оцінюючи дворічну роботу спеціалістів ЦНАП Лисецької селищної ради під орудою Ірини Гутич, яка до цього очолювала ЦНАП Богородчанської районної державної адміністрації, та старання місцевого органу самоврядування у покращенні якості надання послуг, під час недавнього візиту відповідальний за цифровий розвиток, цифрову трансформацію і цифровізацію заступник голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Богдан Футерко висловився за спроможність місцевого ЦНАПу стати повноцінним Дія Центром. 
І вже 13 квітня Дія Центр Лисецької селищної ради відсвяткував новосілля. На відкриття третього на Прикарпатті Дія Центру завітала очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук зі своїм заступником Богданом Футерком, голова Івано-Франківської районної військової адміністрації Олександр Ярощук, представник урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Микола Макар, війт гміни Ленчиця Республіки Польща Яцек Рогожіньські – партнер Лисецької територіальної громади. 
Після привітань гостей, керівник Лисецької громади Анатолій Лущак разом з командою запросив присутніх до нового приміщення, яке перед тим окропили освяченою водою місцеві священнослужителі отці Федір та Василь та поблагословили тих, хто тут працюватиме.   
Оновлений Дія Центр – це не лише просторі приміщення та обладнані відповідною оргтехнікою робочі місця для працівників, а комфортне місце із самообслуговуванням, вільним доступом до Wi-Fi та до застосунку Дія. Що важливо, Дія Центр повністю обладнаний для потреб осіб із обмеженими фізичними можливостями, людей з дітьми, для яких тут передбачений дитячий куточок. 
Насамперед це сучасний офіс, де вісім тисяч жителів громади та місцевий бізнес без черг, без біганини, без зайвих довідок зможуть отримати доступ до якісних сучасних сервісів: адміністративних послуг; консультацій щодо онлайн-послуг та бізнесу (Дія.Бізнес), безоплатної правової допомоги; банківських послуг. 
Сподіваємося, що відвідувачі оцінять модернізацію місцевого Центру надання адміністративних послуг. Для котрих фахівці працюватимуть зручно, швидко, сучасно, безбар’єрно, просто, людяно, надійно, досконало, доступно, прозоро, дієво, привітно. Бо саме таким є принцип роботи Дія Центру.