Травневі перемоги Лисецької громади

Новини 31 травня 2021

Передруковано з сторінки: Тисменицька районна газета "Вперед".


Упродовж кількох останніх тижнів Лисецька селищна рада територіальної громади стала переможцем двох конкурсів національного масштабу. В якості ілюстрацій ми подаємо кадри короткого відеофільму тривалістю шість хвилин, який Лисецька громада з ініціативи голови Анатолія Лущака подала на онлайн-конкурс "Безпечна громада", зорганізований Дніпропетровським регіональним офісом програми «U-LEAD з Європою» (проекту підтримки реформи децентралізації в Україні). На конкурс з цілої України учасники надали 26 відеороликів з демонстрацією свого досвіду у реалізації безпекових проектів і практик… 24 травня організатори оголосили переможців конкурсу. І ось результат: третє місце посіла Новоселівська громада (Полтавська область), друге місце – Долинська громада (Івано-Франківська область), перше місце здобула Слобожанська громада (Дніпропетровська область). Гран-прі конкурсу виграла Лисецька громада! А приз «Глядацькі симпатії» отримала Пісочинська селищна рада (Харківська область). З відеосюжету добре бачимо переваги, які має створена півроку тому Лисецька громада: у містечку функціонує центральна районна лікарня, при якій розташовується й пункт швидкої допомоги; на території громади знаходиться військова частина Нацгвардії, а в Старому Лисці діє місцева пожежна охорона (МПО), яка була створена ще 2007 року. Як зазначили організатори онлайн-конкурсу, «програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування…». Втім, Гран-прі цього конкурсу не має якогось матеріального еквівалента, є радше важливим для престижу громади.


Натомість практичне втілення матиме реалізація теж БЕЗПЕКОВОГО проекту Лисецької громади «Співробітництво для створення комплексної системи безпеки Лисецької територіальної громади Івано-Франківської області». Цей конкурс на отримання гранту оголосила неурядова організація «Інститут миру і порозуміння» в рамках власного проекту “Посилення потенціалу громад реалізовувати системні зміни у сфері безпеки, що пов’язані з особливими загрозами та потребами в умовах пандемії COVID-19”. А фінансуватиме/співфінансуватиме проекти-переможці відомий Міжнародний фонд "Відродження". Лисецький проект комплексної системи безпеки розробили працівники селищної ради, сформулювавши його мету так: «Забезпечення кращого доступу людей похилого віку та людей з інвалідністю Лисецької територіальної громади до базових муніципальних послуг та послуг охорони здоров’я в умовах намагання пом’якшити наслідки пандемії COVID-19 в Івано-Франківській області». Ключові завдання цього проекту – створення в Лисці координаційного центру безпеки за участю представників усіх дотичних служб; створення повної бази даних про людей похилого віку та людей з інвалідністю і систематизованою інформацією про їхні потреби, що дозволить швидко й ефективно допомагати їм; запровадити послугу «мобільний адміністратор», яка полягає в тому, що за викликом посадовець відвідує людину вдома та надавати так звані адміністративні послуги включно з оформленням субсидій, допомог, оформлення документів тощо. Цей проект мають реалізувати до кінця наступного року.


З огляду на актуальність і вимоги бюджетного кодексу, очевидно до кінця цього року в Лисецькій ЦРЛ повинні провести «Реконструкцію мереж постачання медичного кисню КНП “Лисецька центральна районна лікарня”». 20 травня теперішній народний депутат України від 84-го виборчого округу Ігор Фріс зробив допис для громадськості, в якому повідомив: «10 мільйонів гривень буде залучено за моєї участі з державного бюджету для фінансування об’єктів соцекономрозвитку у 84 окрузі. Це перший транш із запроектованих 30 мільйонів, які мають бути виділені впродовж цього року». У тих 10 мільйонах якраз передбачено 1927 тис. на кисневу систему Лисецької лікарні, а ще 1,3 мільйона «найбіднішій» Ямницуькій громаді. Депутат і його помічники запевняють, що з наступних траншів виділять допомогу й іншим громадам… Але варто додати, що не лише державні надходження поможуть лікарні. Селищний голова Лисецької громади Анатолій Лущак повідомив нам, що на роботи в лікарні з місцевого бюджету заплановано 1,6 мільйона.


Принагідно звертаємо увагу на те, що в середині квітня запрацював офіційний сайт Лисецької СТГ ( https://lsr.if.ua/ ), в комунальних будівлях проведено, або ведуться ремонти. А ще 22 травня виповнилося рівно 10 років, як у Лисці відкрили пам’ятник Шевченка. Ця церемонія, 22 травня 2011 року відбулася саме на 150-річчя перепоховання Кобзаря в Каневі. Огляд підготував Володимир Заник