СВЯТО ПОКРОВИ В ПОСІЧІ

Новини 16 жовтня 2022
День релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня, коли українці вшановують захисників та захисниць, відзначають День Українського козацтва та 80 років від часу створення Української повстанської армії, для села Посіч Лисецької територіальної громади особливий. Бо до невеличкого села, де мешкає трохи більше сотні осіб, з’їжджаються корінні жителі, яких доля та історична несправедливість порозкидала по світах, а храмове свято якнайкраща нагода завітати на свою малу батьківщину. Разом із громадою та гостями у цей день молилися у храмі Покрови Пресвятої Богородиці голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак та староста Старого Лисця та Посічі Василь Турчин, що несе службу у батальйоні територіальної оборони. 
Богослужіння, яке очолив отець-декан Єзупільського деканату Богдан Курилів, продовжилося водосвяттям та молебнем біля пам’ятного знаку на честь посічан, що загинули в часи національно-визвольних змагань. Це невеличке село Посіч, перша писемна згадка в історичних джерелах про яке належить до 1633 року має славну, однак трагічну історію, яку пам’ятають усі покоління посічан. Для позбавлення підтримки Української Повстанської Армії окупантами засуджено 40 жителів села. 1950 року Посіч знищили, а усіх жителів виселили, і тільки через чотири десятиліття, 25 квітня 1990 року, Івано-Франківський облвиконком прийняв рішення про відновлення села. 
У цей день пом’янули усіх, хто віддав свої життя за вільну та незалежну Україну, подякували тим, хто зараз мужньо стоїть в обороні рідної землі.