Шукаємо патронатних вихователів!

Новини 18 вересня 2024

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками/законними представниками; надання їй та її сім’ї послуг та прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

– повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи іншу повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути його помічником та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;

– належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Особа, яка виявила бажання стати кандидатом у патронатні вихователі та особа, яка виявила бажання стати помічником патронатного вихователя, звертаються до служби у справах дітей за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування).

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць (з 1 січня 2024 року: віком до 6 років – 6 407,5 грн (якщо дитина з інвалідністю – 8 970,5 грн); віком від 6 до 18 років – 7 990 грн (якщо з інвалідністю – 11 186 грн).

Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

Розмір грошового забезпечення (заробітної плати) патронатних вихователів становить три мінімальні заробітні плати на місяць (24 000 грн.). Для ФОПів – 3, 5 мінімальні заробітні плати (28 000 грн.) з урахуванням, що вони самостійно оплачують ЄСВ та єдиний податок.

Розмір грошового забезпечення помічника патронатного вихователя за надану послугу патронату над дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя, становить одну мінімальну заробітну плату на місяць.

За детальною інформацією звертайтеся в службу у справах дітей Лисецької селищної ради.