РОЗБУДОВА СТІЙКОЇ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я

Новини 23 січня 2023


Лисецька громада, що потрапила в перелік пілотних громад восьми областей України, упродовж наступних п’яти років в рамках проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» працюватиме над профілактикою, запобіганням хворобам та підтримкою здоров’я на території своїх населених пунктів. А відтак завдяки отриманому гранту координатори проєкту допоможуть активізувати зусилля цілої громади щодо покращення громадського здоров’я. 
Предметом другої зустрічі в рамках реалізації проєкту стало питання імунопрофілактики, або вакцинування в Лисецькій територіальній громаді. 
Вітаючи зібрання, керівник громади Анатолій Лущак відзначив, що безпековий простір та охорона здоров’я – серед наших пріоритетів, закріплених в стратегії розвитку громади, адже будь-яка галузь вимагає здорової людини. Відтак запевнив, що громада упродовж наступних років упроваджуватиме обрані кроки щодо зміцнення усіх складових громадського здоров’я. 
Успішних кроків в реалізації обраної громадою ініціативи побажали запрошені на засідання круглого столу «Співпраця задля захисту громади від інфекційних хвороб» керівник департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігор Дмитренко, директор Державної установи «Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний Державний санітарний лікар Івано-Франківської області  Руслан Савчук. 
Освітяни громади, соціальні працівники, представники КНП «Лисецька лікарня» разом із місцевою владою, доктором медичних наук, професором, завідувачем кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Івано-Франківського національного медичного університету, координатором організації Пакт Ориною Децик, керівником департаменту охорони здоров’я ОДА Ігорем Дмитренком, директором ДУ «ЦКПХ МОЗ України» Русланом Савчуком обговорювали алгоритм покращення рівня вакцинування обов’язковими та додатковими щепленнями як дитячого, так і дорослого населення Лисецької територіальної громади, як одного з чинників громадського здоров’я.
Присутня на зібранні представниця профільного департаменту Лариса Підвербецька озвучила стан захворюваності на вакцинокеровані інфекції та виконання обсягів імунопрофілактики в розрізі краю та громади зокрема. Якщо по території обслуговування КНП «Лисецька лікарня» спостерігається виконання обсягів вакцинації проти туберкульозу, гемофільної інфекції та гепатиту В у дітей 1 року життя, то викликає занепокоєння недостатній рівень обов’язкових імунопрофілактичних щеплень проти поліомієліту, дифтерії, правця, кору, паротиту та краснухи. 
Під час круглого столу фахівці озвучили й таке твердження, що реалії воєнного часу поставили перед медичною системою нові виклики. Позаяк скупчення людей у прихистках та велика міграція людей з інших територій України сприяють швидкому поширенню інфекційних захворювань, в тому числі вакцинокерованих. Через ризик захворювання на правець при отриманні травм та поранень закликають доросле населення до обов’язкової вакцинації, наголошуючи при цьому не забувати про щеплення проти ковіду. 
Задля підвищення рівня охоплення вакцинування проти ковіду, включаючи вразливі групи, підвищення рівня охоплення вакцинацією дітей та дорослих згідно із календарем профілактичних щеплень, проєктом передбачена в Лисецькій громаді широка інформаційно-просвітницька кампанія. 
Сергій Василишин, що є координатором проєкту від громадської спілки «Коаліція за вакцинацію», розповів про те, що передбачені зустрічі із батьками, також велику роль відіграють місцеві освітяни, адже вакциновані освітяни – запорука здорової та розумної нації. Експерти проєкту проведуть опитування серед населення, нададуть батькам та вчителям вичерпні відповіді на питання щодо щеплення. 
Щоби щеплення змогли отримати маломобільні люди та люди старшого віку, які не завжди мають можливість самотужки дістатися до пункту вакцинації, в населених пунктах громади активізується робота мобільних бригад.  
Задля стійкого покращення стану вакцинації в громаді підготують так званий «пакет змін». Розроблені будуть методичні рекомендації для лікарів та громадських активістів по роботі з типовим запереченням населення щодо вакцинації, методичні рекомендації для освітян щодо комунікації з батьками учнів на тему вакцинації, рекомендації щодо проведення внутрішніх тренінгів для лікарів та медсестер щодо комунікації з населенням на тему вакцинації, виготовлені будуть роздаткові матеріали для батьків, медичних закладів та закладів освіти. 
Жваво обговоривши реальний стан вакцинації та виклики, які чекають на нас у плані збільшення обсягів імунопрофілактики, профільні фахівці, разом із медиками, освітянами Лисецької громади, які власне стануть безпосередніми учасниками проєкту, зійшлися на думці, що більшість тих чинників, які стосуються здоров’я, лежать поза компетенцією лікарів, і тут повинна бути зацікавленість кожного громадянина жити довго, бути активним, а відтак - здоровим. Адже як говорив великий Микола Амосов: «Добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина!»

Відеозвіт на YouTube- каналі Лисецької громади:  https://www.youtube.com/watch?v=gxwfSTEOMz0