Реалізація проєкту "Безпечна громада"

Новини 1 липня 2021

На Прикарпатті триває впровадження безпекового проекту, який спільно реалізовують Лисецька територіальна громада та Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття.

 В рамках проекту “Співробітництво для створення комплексної системи безпеки Лисецької територіальної громади Івано-Франківської області” планують покращити координацію безпекових функцій, які здійснюються різними інституціями від місцевих до державних. Також проєкт має на меті забезпечити кращий доступ людей похилого віку та людей з інвалідністю Лисецької громади до базових муніципальних послуг та послуг охорони здоров’я.

«Пандемія коронавірусу у всьому світі змусила владу переосмислити багато питань доступності послуг та поняття про безпеку. Адже деякі категорії громадян завдяки карантинним обмеженням не можуть отримувати певні послуги як раніше. Тому доводиться шукати механізми для забезпечення такого доступу та впроваджувати зміни», - зазначає виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук.

 У Лисецькій громаді розпочали проведення оцінки спроможності у сфері безпеки та визначення критичних точок потенціалу, що потребують посилення. Зокрема, розпочали серію стратегічних сесій за участю представників різних верств населення, представників влади та екстрених служб, під час якої визначатимуть потреби громади, наявні ресурси. Перших дві стратегічних сесії відбулись 30 червня за участю представників селищної ради, депутатів, старост, безпекових служб Лисецької громади та представників Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

 Перша стратегічна сесія була присвячена визначенню ризиків, які мають значення для безпекового потенціалу Лисецької громади. Їх, зокрема, учасники розділи на такі, подолання яких є в компетенції місцевої влади, а також такі що знаходяться у компетенції інших органів влади.

А в рамках другої сесії учасники визначали, як у громаді можуть ці ризики подолати або бодай мінімізувати. Напрацювання під час цих двох стратегічних сесій ляжуть в основу Програми з безпеки, яку розроблятимуть у Лисецькій громаді найближчими місяцями.

Лисецька територіальна громада є однією з чотирьох громад-учасниць проєкту “Посилення потенціалу громад реалізовувати системні зміни у сфері безпеки, що пов’язані з особливими загрозами та потребами в умовах пандемії COVID-19”, який  реалізується ГО Інститут миру і порозуміння за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".