ПРОВЕДЕННЯ КАМПАНІЇ З ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М'ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ ОБГОВОРЕНО НА ЗАСІДАННІ ДЕРЖАВНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ ПРИ ЛИСЕЦЬКІЙ СЕЛИЩНІЙ РАДІ

Новини 10 травня 2023
Дев’ятого травня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лисецькій селищній раді, створеної розпорядженням селищного голови від 11 квітня 2023 року. Предметом зібрання під головуванням селищного голови Анатолія Лущака, що є головою даної комісії, його заступника Івана Говери, фахівців Держпродспоживслужби та ветеринарної медицини, старост населених пунктів громади та працівників апарату селищної ради, стало погодження плану протиепізоотичних заходів і профілактики основних інфекційних і паразитарних хворіб тварин на території Лисецької територіальної громади на 2023 рік та проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. 
Через зростання чисельності основних видів мисливської фауни, зокрема шкідливих хижаків (лисиці, вовка, бродячих собак), які створюють загрозу життю та здоров’ю громадян та свійських тварин через розповсюдження сказу та інших небезпечних хворіб, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хворіб тварин в області на 2023 рік на території Прикарпаття протягом третьої декади травня буде проведена пероральна імунізація диких м'ясоїдних тварин проти сказу. 
Відповідно під час засідання комісії було утворено робочу групу при Лисецькій територіальній громаді для проведення імунізації тварин проти сказу на території громади. 
З метою контролю ефективності проведення імунізації приватне підприємство «Спеціалізоване лісомисливське науково-дослідне природно-заповідне господарство «Чорний ліс» та користувачі мисливських угідь мають забезпечити організацію заходів для добування лисиць. Їм також дали доручення протягом року активізувати роботу щодо реагування на випадки появи диких тварин, зокрема лисиць в населених пунктах громади, та не допускати утворення місць «проживання» диких тварин в закинутих будівлях та присадибних ділянках, проводити заходи щодо регулювання чисельності хижих і шкідливих тварин, особливо вовка та лисиці. 
Перед початком імунізації фахівців Держпродспоживслужби, ветлікарів, протиепізоотичну комісію зобов’язали провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та суб’єктів господарювання. Заразом прохання до жителів громади з розумінням поставитися до даного заходу, який здійснюватиметься шляхом обробки усієї території мисливських угідь через розкладання принад з вакциною вручну. Приманка для пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин безпечна для людей і тварин має вигляд невеликих брикетів розміром 3 см на 5 см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу. 
Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.