ПРО ІНТЕГРАЦІЮ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАЗОВИМИ СОЦІАЛЬНИМИ ПОТРЕБАМИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ НА ПРИКАРПАТТІ

Новини 12 травня 2023
Вели мову в Івано-Франківській обласній державній адміністрації під час виїзного засідання міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України». Отримав запрошення на зібрання за участю народних депутатів України, керівництва краю та очільників міст, котрі прийняли та розмістили у своїх громадах внутрішньо переміщених людей, й голова Лисецької громади Анатолій Лущак, що на громадських засадах є керівником Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації громад. 
Від перших днів повномасштабного вторгнення місцева влада робить усе, щоби люди, котрі через агресію росіян покинули свої домівки, в найкоротші терміни адаптувалися на теренах краю, що прихистив близько 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб, запевнила присутніх голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук. 
Саме наша область стала першою в Україні, де для обліку внутрішньо переміщених людей була запроваджена онлайн-система та розроблені відповідні тимчасові посвідчення. Тут були створені виїзні мобільні бригади, які дотепер успішно працюють з ВПО - допомагають, консультують та підтримують. На Івано-Франківщині облаштували та відкрили 88 шелтерів, в яких на сьогодні проживають близько 4 тисяч внутрішньо переміщених людей. Завершуються ремонтні роботи ще на 14 об'єктах, що покращить умови перебування. В краї працюють над будівництвом соціального житла, створенням реабілітаційних центрів для дитячого та дорослого населення, яке постраждало від військових дій. Зокрема, єдиного в Україні Центру спінальної травми, реабілітаційного центру для військових та центру «Діти війни». 
На зустрічі розглядалися питання загального становища внутрішньо переміщених людей: їх кількість, забезпечення потреб та вирішення проблем ВПО, забезпечення житлом і роботою переселенців. Серед проблем, які порушувалися, – працевлаштування внутрішньо переміщених людей, сприяння в розвитку малого та середнього бізнесу, отримання психологічної допомоги.
«Відрадно, що питання внутрішньо переміщених осіб, їх потреби та проблеми на постійному контролі як місцевої влади, так і керівництва держави. Лише наша невеличка територіальна громада стала другою домівкою для майже тисячі українців, котрі вимушено перемістилися у більш безпечні регіони. Дякуємо за розуміння та співпереживання нашим жителям, що прийняли у своїх домівках переселенців. Як орган місцевого самоврядування, ми за можливості підтримуємо кожну родину, що заселилася у приватному секторі, проживала у дошкільних та соціальних закладах громади. – розповідає Анатолій Лущак. - Вивчаючи їх соціальні потреби, допомагаємо, консультуємо та скеровуємо передану гуманітарну допомогу. Саме наша Лисецька лікарня серед перших в краї прийняла на лікування літніх людей евакуйованих поїздами із Луганщини. Більшість з них стали пацієнтами нещодавно відкритого відділення для надання паліативної допомоги. Для постійного перебування ВПО у нашій громаді облаштовано шелтер святої Ольги, раді бачити та підтримати дану категорію громадян у Центрі надання допомоги внутрішньо переміщеним особам при парафіяльному осередку БФ «Карітас» церкви Воздвиження Чесного Хреста Господнього селища Лисець. 
Так спільними зусиллями влади, доброчинців та меценатів робимо все, щоби кожен співвітчизник, що переїхав і зараз тут проживає, максимально адаптувався та соціалізувався. Тільки в єдності – наша сила».