ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЄКТУ «ПОРТАТИВНИЙ УЗД АПАРАТ – НОВИЙ ІНСТРУМЕНТ ДІАГНОСТИЧНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ЛЕГЕНЬ ПАЦІЄНТІВ ІЗ COVID-19 У КНП «ЛИСЕЦЬКА ЛІКАРНЯ»

Новини 31 січня 2022

31.01.2022 року у Лисецькій селищній раді відбулася презентація проєкту «Портативний УЗД апарат – новий інструмент діагностичного обстеження легень пацієнтів із COVID-19 у КНП «Лисецька лікарня». Про підсумки реалізації проєкту розповіли Лисецький селищний голова Анатолій Лущак, заступник генерального директора КНП «Лисецька лікарня» Ярослав Чеснок, лікар ультразвукової діагностики «Лисецька лікарня» Любов Іванчишин.


Ярослав Чеснок та Любов Іванчишин відзначили, що портативний ультразвуковий сканер Mindray Z50, придбаний в рамках проєкту – один із сучасних УЗД апаратів середнього класу. Основна перевага нового УЗД апарату в його портативності. Ним можна проводити діагностичне обстеження в різних кабінетах, тим самим розділяючи потоки хворих на COVID – 19 та інших пацієнтів. Також ним можна обстежити важких пацієнтів, які перебувають в реанімації, палаті інтенсивної терапії або знаходяться на постійній кисневій підтримці. За допомогою портативного УЗД апарату можна навіть продіагностувати на дому хворих, які нетранспортабельні.

Сьогодні портативний УЗД апарат оснащено двома датчиками. Вони дають можливість проводити також обстеження черевної порожнини, органів малого тазу, молочних залоз, щитовидної залози, судин нижніх та верхніх кінцівок.

У майбутньому планується оснастити апарат ще одним датчиком і тоді, за словами Ярослава Чеснока, апарат буде мудьтифункціональним та використовуватиметься з ще більшою ефективністю.

Лисецький селищний голова Анатолій Лущак запевнив що головне – це служити людям і тому не планує зупинятися на досягнутому, а продовжувати роботу з покращення якості надання послуг у всіх сферах жителям Лисецької територіальної громади.


Проєкт «Портативний УЗД апарат – новий інструмент діагностичного обстеження легень пацієнтів із COVID-19 у КНП «Лисецька лікарня» реалізовано в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» в межах проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та фінансується за кошти державного бюджету, отримані від Європейського Союзу на фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України.