ПРЕДСТАВНИКИ ЛИСЕЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ПОБУВАЛИ НА СВЯТІ ВРОЖАЮ У ПОЛЬСЬКИХ ПАРТНЕРІВ ІЗ ҐМІНИ ЛЕНЧИЦА

Новини 10 вересня 2022
Вересневими вихідними жителі ґміни Ленчица Республіки Польща відсвяткували Свято врожаю. Мали за честь побачити це споконвічне дійство під назвою «Dożynki», коли після завершення всіх польових робіт та збирання врожаю, ще прадіди, бабусі та дідусі, а нині сучасники збираються, щоби подякувати Богові за щедрий урожай, представники Лисецької територіальної громади: Лисецький селищний голова Анатолій Лущак, секретар Лисецької селищної ради Галина Матієшин, начальник фінансового відділу Надія Самойленко, начальник відділу правової та кадрової роботи Тетяна Гаєва, начальник відділу Центр надання адміністративних послуг Ірина Гутич. 
«Уклавши у 2019 році угоду про співробітництво ґміна Ленчица та Старолисецька сільська рада, а нині вже вся Лисецька територіальна громада задекларували співробітництво в усіх сферах, – розповідає голова Лисецької тергомади Анатолій Лущак. –  Коли польська делегація в час різдвяних свят завітала на підписання угоди, то була вражена нашою духовністю та пошаною давніх українських традицій, то зараз ми пересвідчилися, що наші сусіди теж примножують вкорінені у польській історії звичаї». 
Святкування, що розпочалося колоритним парадом жнив, коли святковою ходою окрім флагманського посту добровільних пожежних дружин ґміни Ленчица пронесли півтора десятка святкових жнивних вінків населених пунктів ґміни, продовжила подячна меса з освяченням дарів. Вже під час офіційної церемонії на правах господаря війт Яцек Рогожіньскі подякував кожному фермеру за працю, в той час як усіх гостей почастували хлібом з цьогорічного збіжжя та медом. 
Вітаючи учасників святкового дійства керівник Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак мав нагоду подякувати усьому польському народові за єдність та розуміння. Адже поляки сьогодні для нас не лише найближчі сусіди, партнери, а справжні друзі не на словах, бо направду реальними вчинками довели своє добросусідство, гостинно прийнявши на своїх теренах наших співвітчизників, змушених утікати від війни. «Найприємніше те, що ми порозумілися на рівні ґмін, повітів, а відтак на загальнодержавному рівні, адже не так багато було держав, котрі підтримали нас у цій війні. А це додає нам упевненості у наших діях та наснаги захисникам на передовій», –  вклоняючись польському народові виголосив Анатолій Лущак. Свою промову продовжив врученням символічних подарунків партнерам, а нині вже добрим друзям: війтові Яцеку Рогожіньскому, голові ради Володимиру Стажиньскому. Відзнаку отримав староста Ленчицького повіту Януш Мєльчарк та керівник добровільної пожежної охорони села Лєжница Мала Роман Щех. Службове авто, котре польські партнери (війт та депутат ради гміни Марек Якубовскі) відремонтували та передали місцевій пожежній охороні Старого Лисця, багато років працювало для потреб саме даного населеного пункту. Завдяки порозумінню добрих друзів ще не один рік стоятиме на бойовому чергуванні місцевої пожежної охорони селищної ради. 
Наступний день перебування став не менш пізнавальним: лисецька делегація побувала на змаганнях пожежників та ознайомилася із роботою місцевої пожежної служби, адже Україна, впроваджуючи добровільні пожежні дружини на наших теренах, взяла за взірець польський досвід. 
Відвідини навчальних закладів ґміни Ленчица вкотре засвідчили наше партнерство: все більше унаочнень про Україну, до якої наразі прикута увага усього світу. Відтак очільник Лисецької громади Анатолій Лущак запросив польських партнерів разом відсвяткувати нашу майбутню перемогу над ворогом, щоби під мирним українським небом пізнавати наші народи та писати спільну історію добросусідства. Слава Польщі та Слава Україні! Разом до перемоги!