ПЕРЕДВЕЛИКОДНІЙ ВІЗИТ ПОЛЬСЬКИХ ПАРТНЕРІВ З ҐМІНИ ЛЕНЧИЦА

Новини 16 квітня 2023
Незважаючи на воєнний стан в нашій країні, партнери Лисецької територіальної громади з польської ґміни Ленчица знаходять можливість та сміливість приїжджати й підтримувати українців. Відрадно, що в рамках дводенного візиту керівник нашої партнерської ґміни Яцек Роґожіньскі, що привіз черговий гуманітарний вантаж, також мав змогу побувати на відкритті Дія Центру в Лисці. Позаяк, Україна, впроваджуючи реформу децентралізації, брала за приклад польський досвід самоврядування. «Переймаючи польський досвід роботи адміністративних центрів, ви у себе в громаді пішли на крок уперед. І задекларували, що місцева влада має працювати для мешканців, а не навпаки. Відтак у вашому органі місцевого самоврядування жителю села можна отримати всі послуги. На жаль, у нас цього немає: до прикладу, для виготовлення паспорта треба їхати до воєводства або ж регіону. Це зручно виключно для населених пунктів близьких до центру, натомість накладно для сіл віддалених від воєводств. Щоби отримати дану послугу, їх мешканцям доводиться витрачати день та брати вихідний, а людям з обмеженими фізичними можливостями в цьому плані ще складніше», - оцінюючи перетворення місцевого ЦНАП у безбар’єрний, модернізований простір підмітив Яцек Роґожіньскі.  
Під час передачі гуманітарного вантажу війт побував у нещодавно відкритому відділенні для надання паліативної допомоги КНП «Лисецька лікарня». Як під час попереднього, так даного візиту польські партнери привезли запрезентовані маршалком Лодського воєводства Ґжеґожем Шрейбером теплі ковдри, які селищна рада передала для потреб відділення, що стало прихистком для внутрішньо переміщених осіб поважного віку. 
Благодійно надані керівником фармацевтичної компанії HURTAP SA Віктором Напюрою медичні препарати польський гість у супроводі керівника Лисецької громади Анатолія Лущака, його заступника Івана Говери та начальника служби у справах дітей Наталії Данилюк привезли для військовослужбовців, що перебувають на лікуванні та проходять реабілітацію у Першому добровольчому хірургічному шпиталі на базі хірургічного центру «БРАСС». 
На момент приїзду гостей медична родина на чолі зі Станіславом Онищуком разом зі своїми пацієнтами та представниками департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради, що завітали до центру зі смаколиками, невимушено спілкувалися та проводили майстер-клас із виготовлення великодніх писанок. Відтак привітали усіх із прийдешнім святом Воскресіння, а захисникам побажали якнайшвидшого одужання. Бо саме така увага, повноцінна фізична та психологічна реабілітація підтримують  захисників, що перебувають далеко від рідних домівок та близьких. 
Очільник польської ґміни під час дводенного візиту познайомився із добрими друзями Старолисецької сільської ради, а тепер вже усієї громади – керівником християнської місії зі Сполучених Штатів Америки Джоном Кахельманом та керівником Благодійного фонду «Християнська місія» Іваном Сколебою, які для вивчення потреб мешканців громади в ці передсвяткові дні завітали до Лисця. 
Підсумовуючи гуманітарну місію пан Яцек зауважив, що не має значення фінансова складова привезеної нині та раніше гуманітарної допомоги. Важливим є те, що незважаючи на військовий стан в України, очолювана ним ґміна та Лисецька територіальна громада можуть розраховувати одна на одну та надалі співпрацювати. Додаючи, що його країна не перестає дякувати Україні, яка бореться не тільки за свою незалежність, але й самостійність Польщі. А це не вимірюється жодними коштами. Тож разом – до перемоги!
Детальніше  у відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZT0-LMnK0SE