ПАРТНЕРСТВО ЗАДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДОСВІДУ СТВОРЕННЯ ЦЕНТРІВ БЕЗПЕКИ, ФУНКЦІОНУВАННЯ МІСЦЕВИХ ТА ДОБРОВІЛЬНИХ ПОЖЕЖНИХ КОМАНД

Новини 24 грудня 2021
Упродовж двох днів очільник Лисецької громади Анатолій Лущак у складі делегації керівників територіальних громад Прикарпаття (керівник Печеніжинської громади Ігор Довірак, Ворохтянський селищний голова Олег Дзем’юк, керівник Старобогородчанської ТГ Володимир Петришин) перебував з робочим візитом на Рівненщині. Основна мета поїздки — вивчення досвіду створення центрів безпеки, інтерактивних класів дитячої безпеки, функціонування місцевих та добровільних пожежних команд.
«Цьогоріч у лютому керівники тергромад Рівненщини гостювали на Прикарпатті, ознайомилися із досвідом роботи місцевої пожежної охорони у Старому Лисці. Відтак зараз з приємністю долучився до делегації. І вже не зі слів, а на власні очі побачив роботу пожежної служби у колег із Рівненщини, котра  в Україні є лідером за кількістю місцевих пожежних дружин, а нині ще й взірцем функціонування центрів безпеки, — акцентує керівник Лисецької громади А. Лущак. — Відтак їх безпековий досвід вельми корисний для нашої громади». 
Знайомство із структурами безпеки Рівненщини розпочали із новоствореної 25-ої державно-рятувальної пожежної частини в місті Рівне, де в одному приміщенні розмістилося пожежне депо та службові квартири рятувальників. Позитивні враження залишив дитячий інтерактивний клас пожежної безпеки, де діти в ігровому форматі мають змогу відчути себе пожежниками (у приміщенні імітуються реальні сцени надзвичайних ситуацій, а також є справжня форма рятувальників). 
Відвідали прикарпатці ще одну гордість краю — перший на Рівненщині сучасний Центр безпеки громадян у селі Біла Криниця Рівненського району. Приміщення Центру є новим та сучасним з якісним ремонтом гаража для спецтехніки вогнеборців, поліції та медиків, а також навчального класу та побутових приміщень для виконання службових обов’язків та відпочинку. У Центрі також є окрема дитяча кімната.
Захоплені були й роботою добровільних місцевих пожежних команд в селах Велика Омеляна та Шпанів.
В рамках візиту Ігор Довірак, як керівник Агенції розвитку об’єднаних територіальних громад Прикарпаття, підписав меморандум про співпрацю з Асоціацією територіальних громад Рівненщини. Відтепер органи місцевого самоврядування з обох областей тісно співпрацюватимуть над реалізацією проєктів, спільно відстоюватимуть інтереси ТГ перед органами державної влади, проводитимуть спільні заходи, конференції, семінари, круглі столи, зустрічі тощо. Меморандум включатиме й вивчення досвіду функціонування ТГ обох областей, реалізації та провадження спільних ініціатив.
Меморандум про партнерство територіальних громад підписали очільник Лисецької громади Анатолій Лущак та голова Великоомелянської територіальної громади Алла Карпюк. Поставивши підписи під документом, сторони задекларували співпрацю задля створення комфортного та безпечного середовища для життя мешканців громади. Партнери розроблятимуть та реалізовуватимуть спільні проєкти для забезпечення розвитку територій, підвищення якості надання публічних послуг.  
Довідково: Великоомелянівська територіальна громада Рівненського району Рівненської області (населені пункти громади: села Грушвиця Друга (зареєстровано 228 осіб); Вересневе (1176); Грушвиця Перша (878); Дібрівка (89); Мартинівка (97), адміністративний центр громади — Велика Омеляна (2640)).