ОЧІЛЬНИК ГРОМАДИ СТАВ УЧАСНИКОМ VI ЄВРОПЕЙСЬКОГО КОНГРЕСУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Новини 9 грудня 2021
Голова Лисецької селищної територіальної громади Анатолій Лущак в складі прикарпатської делегації взяв участь у шостому Європейському конгресі місцевого самоврядування, що відбувся 6-7 грудня у містечку Миколайки Республіки Польща.
«Сила місцевого самоврядування в Україні в єдності та згуртованості, а те, що органи місцевого самоврядування усієї Європи об’єдналися і вже вшосте проводять Конгрес заради вирішення спільних проблем свідчить про високий рівень розвитку самоврядування, — переконує гість Конгресу Анатолій Лущак. — Європейський конгрес місцевого самоврядування є найважливішою подією в Польщі, присвяченою регіональній політиці, бо є майданчиком для обміну думками та місцем зустрічі лідерів місцевого самоврядування, регіональної еліти та представників державної адміністрації, неурядових організацій та бізнесу. Відтак його ще називають польським «давосом». Ще більше тішить те, що на таке зібрання уперше запросили представників органів місцевого самоврядування зі всієї Європи. З нами рахуються, нас чують, а відтак ми є повноцінними партнерами. І тема цьогорічної зустрічі, що зібрала у польському курортному містечку майже сімсот учасників із більшості країн Європи, досить важлива: «Європа після пандемії: як відновити місцеву економіку?»».
«Якими вони нас бачать...» або як побудувати позитивний імідж регіону. Самоврядування як творець місцевого ринку праці. Е-місто – чому державні послуги мають бути цифровими? Майбутнє Європи та сталий розвиток. Чи йдеться лише про рівень фактору ВВП? Інфраструктура в Центральній та Східній Європі – коли ми наздоженемо «Захід»? Місто 5G – чи чекає нас технологічна революція в містах майбутнього? Сучасне місцеве самоврядування — обов'язки та можливості. Місто, дружнє до мешканців, це що? Механізми фінансування системи охорони здоров'я. Відновлювані джерела енергії в гміні — це неповний перелік тематичних дискусій, які обговорили під час панелей: фінансування регіонального розвитку, розумні рішення, транскордонне співробітництво та створення сприятливих умов для інвестування.  
Прикарпатці стали на зібранні не тільки слухачами, а презентували кращі практики. Заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Ільчишин на одній із центральних дискусій міжнародного блоку розповів про інноваційний проєкт «DNISTER CANYON», де 33 територіальні громади з Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей, уклавши муніципальну угоду співпраці, об’єднали свої зусилля задля розвитку туристичної інфраструктури та активної інвестиційної діяльності та захисту екології.
Заступник міського голови Івано-Франківська Віталій Федорів презентував туристичний потенціал міста. Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда провів одну з центральних дискусій міжнародного блоку питань «Вплив транскордонного співробітництва на розвиток підприємництва та інновацій». Ознайомив учасників з транскордонними проєктами Прикарпатського університету, зокрема: «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.