НЕ ТОЙ УРОЖАЙ, ЩО НА ПОЛІ, А ТОЙ, ЩО В КОМОРІ

Новини 25 жовтня 2022
Як тільки дозволили погодні умови у Лисецькій територіальній громаді приступили до збору картоплі. Упродовж декількох погожих днів жовтня зібрано урожай на всіх посадкових площах у селищі Лисець та селі Старий Лисець. Таким чином Фестиваль єднання та з ним і реалізація проєкту дійшли до свого логічного завершення, бо як мовиться, не той урожай, що на полі, а той, що в коморі. 
Першими оцінили врожайність насіннєвого матеріалу, доставленого громаді навесні в рамках проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації Організації Об’єднаних Націй (ФАО) «Екстрена допомога постраждалим від конфлікту у продовольчій безпеці та засобах для існування», працівники комунального некомерційного підприємства «Лисецька лікарня». Дружна команда, вдягнувши медичні рукавички, приступила до збору картоплі в Лисці. Наступного дня на земельній ділянці при в’їзді у Старий Лисець працювали працівники селищної ради та родини внутрішньо переміщених осіб. Найменший освітній заклад громади – Стебницька гімназія зібрану картоплю передала для потреб місцевого закладу охорони здоров’я. Заняття із суспільно-корисної праці разом зі своїми наставниками провели на земельній ділянці лисецькі та старолисецькі ліцеїсти. Школярі та вчителі зі Старого Лисця не лише зібрали урожай, але й скуштували приготовлену в польових умовах картоплю. 
«Дякуємо Богу та нашим Збройним Силам, що ми приступили до збору  врожаю, - тримаючи клубні картоплі піднесено запевняє голова громади Анатолій Лущак. - Адже із 20 тонн отриманого навесні насіннєвого матеріалу, котрим ми поділилися із сімома територіальними громадами, певне більшу частину висадили на 12 гектарах наших земельних угідь. Як і передбачалося, урожай передамо для потреб внутрішньо переміщених осіб, котрі залишилися у громаді на постійне проживання. Картоплею поділилися також із комунальними закладами громади: лікарнею, дошкільним закладом та обидвома ліцеями. Урожай для потреб медустанови зібрали медики, згодом долучилися дошкільний заклад та місцеві школи, родини внутрішньо переміщених осіб із Калущини та нашої територіальної  громади, бо бачимо, що картоплі вистачить усім. Дякуємо керівнику проєкту в Україні Наталії Ключник. За сприяння з сільськогосподарською технікою для посівної та урожайної кампаній щира вдячність фермеру Василеві Василишину із Братківців, Івано-Франківському аграрному коледжу та місцевим власникам техніки. Звісно ж величезне спасибі учасникам картопляної толоки: медикам, освітянам, школярам, комунальникам, працівникам селищної ради, нашим новим жителям громади та усім, хто долучився, аби ми цей урожай зібрали. Завдячуючи нашій згуртованості ми не залишимося без нашого другого хліба. В єдності – наша міць та нездоланність. Тож разом до перемоги!»

Відео за посиланням:   https://www.youtube.com/watch?v=1OZIgHk1blY .