НАПОВНЕННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ТА ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Новини 8 грудня 2023
Відбулась виїзна зустріч у Матеївецькій територіальній громаді керівників прикарпатських громад з представниками Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області. Зорганізоване прикарпатською командою U-LEAD з Європою 5 грудня зібрання, де нашу Лисецьку селищну територіальну громаду представив заступник селищного голови Іван Говера, стало доречним та актуальним для очільників територіальних громад, позаяк через повномасштабну війну в країні, для відсічі збройної агресії, відновлення деокупованих та постраждалих від війни територій кошти максимально акумулюються на загальнодержавному рівні. А з 1 жовтня цього року ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців почало надходити до державного бюджету. Ведучи мову про дану новацію, радниця з муніципальних фінансів та управління U-LEAD з Європою Оксана Швець зазначила, що в Івано-Франківській області за 10 місяців поточного року до бюджетів 44 територіальних громад надійшло майже 1,8 млрд. грн, а це понад 20% всіх власних надходжень громад. Окрім того, зменшені обсяги окремих трансфертів, передбачених в державному бюджеті на 2024 рік для територіальних громад Прикарпаття, зокрема, базової дотації на 405 млн грн. 
Враховуючи дані законодавчі новації, експертка порадила територіальним громадам максимально зосередити свої зусилля на збереженні та нарощуванні власних ресурсів, пошуку нових джерел наповнення бюджетів. А подолати виклики, досягти позитивних результатів та вистояти в складний для країни час зробити це буде, беззаперечно, легше, якісніше та продуктивніше у тісній співпраці з податківцями. 
Заступник начальника ГУ ДПС в Івано-Франківській області Наталя Зікрата наголосила, що сьогодні важлива кожна гривня, яка надходить в бюджет, і тому необхідно шукати резерви надходжень для забезпечення соціальних потреб громади та обороноздатності країни, особливо в тих громадах, з чиїх місцевих бюджетів забрали ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців до державного бюджету. Відтак ще раз нагадала представникам громад про зміни, передбачені Законом України № 3219,  зокрема про обов’язок  застосування суб’єктами господарювання РРО, ПРРО та платіжних терміналів. Запрошені фахівці також розповіли про особливості застосування касових апаратів на території села.
Окремим блоком обговорення серед учасників зустрічі стали сплата майнових податків та коректного нарахування мінімального податкового зобов’язання, а також їх вплив на формування бюджету громади на 2024 рік. Також обговорювалось питання легалізації найманих працівників та контролю за їх офіційним оформленням та виплати заробітної плати не нижче мінімально встановленого рівня.
Зустріч відбулася у форматі діалогу і представники громад донесли проблеми та виклики, що стоять перед місцевим самоврядуванням у податковій сфері, на що отримали вичерпні відповіді від запрошених фахівців Головного Управління Державної податкової служби України в Івано-Франківській області.
Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD з Європою Максим Чопей висловив подяку податковій службі за її відкритість та таку результативну співпрацю з територіальними громадами.