НА ПОШАНУ ВЕЛИКОМУ ТАРАСОВІ ШЕВЧЕНКУ

Новини 10 березня 2023
9 та 10 березня українська громадськість вшановує геніального поета, самобутнього прозаїка, талановитого художника, громадсько-політичного діяча, символа української нації Тараса Григоровича Шевченка. На пошану Великому Кобзарю у селищі Лисець Лисецької територіальної громади перед його пам’ятником зібралися представники селищної ради, працівники структурних підрозділів, громадськість, священнослужителі, вчителі та ліцеїсти місцевого ліцею та навчального закладу Старого Лисця. Віче розпочали спільним виконанням Державного гімну України. У своєму виступі керівник Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак означив Тараса Шевченка, як великого пророка та проповідника, якому Бог дав талант своїм поетичним та прозовим словом пробуджувати націю. 209 років пройшло від народження Великого Кобзаря, а його патріотичне поетичне слово особливим є для кожного покоління українців. Гостро, актуально та влучно звучить воно у дні боротьби проти поневолення рідної землі: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає. За вас правда, за вас слава. І воля святая…» Шевченкове слово звучить на полі бою, його декламують школярі, дорослі, державні мужі та політики, бо вони для українців пророчі…  
Вже дві сотні років ми виконуємо Шевченковий заповіт: «І мене в сім’ї великій, сім’ї вольній новій, не забутьте пом’янути не злим тихим словом». Таким зверненням розпочав свою промову отець Василь Скурчанський із церкви Воздвиження Чесного Хреста Господнього, бо Шевченко окрім того, що був великим поетом, художником ще володів даром об’єднання довкола всього українського, цьому закликав сучасників, цього навчав прийдешні покоління. 
Гостро звучали Шевченкові поетичні рядки про історичну долю України із твору «До Основ’яненка» у виконанні учениці Лисецького ліцею Катерини Канюс та пророчі рядки із «І мертвим, і живим…» та поеми «Кавказ» у виконанні учнів Старолисецького ліцею Вікторії Волосянко та Максима Шевчука. 
На завершення віча викладачі Лисецької дитячої музичної школи виконали пісенну композицію на слова Тараса Шевченка «Зацвіла в долині червона калина». 
У ці важкі для країни часи, коли на полі бою вирішується доля нашої країни, Шевченкове слово піднімає патріотичний дух, у навчальних закладах та бібліотечних установах Стебника, Лисця та Старого Лисця відбуваються літературні вечори, тематичні виставки. Навіть тривала нічна тривога у день народження Кобзаря, що повторилася вже вдень, не залякала вчительство та школярство ліцею Старого Лисця, які в укритті провели запланований до річниці Пророка захід та декламували його твори. Нас не зламати, бо в нас дух свободи та вольності, як заповідав великий Геній української нації!

Відео на YouTube-каналі Лисецької громади: https://www.youtube.com/watch?v=IgMUZfrCwvo.