ЛИСЕЦЬКИЙ СЕЛИЩНИЙ ГОЛОВА АНАТОЛІЙ ЛУЩАК ВИСТУПИВ НА ФОРУМІ «ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ 2024. ЗАКОНОДАВЧИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ»

Новини 7 лютого 2024

Цей захід відбувся в Києві за участі урядовців, народних депутатів, представників органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів. 

Учасники форуму обговорили законодавчі ініціативи, необхідні для відновлення громад, що постраждали внаслідок російської агресії; актуальні завдання децентралізації, які формують законодавчий порядок денний реформи; питання впливу воєнного стану на діяльність органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій, як державних кризових органів управління; фінансової та економічної спроможності громад, створення умов для інтеграції внутрішньо переміщених осіб та повернення додому українських громадян; інтеграції місцевого самоврядування в європейський простір.

На форумі презентували результати досліджень щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2024 році забезпечить подальше зміцнення системи місцевого самоврядування. Активну участь у цьому заході взяли представники Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ). Зокрема, її виконавчий директор Іван Слободяник висловив своє бачення актуальних проблем які хвилюють голів громад. Найперше: якщо в законопроєкті про мобілізацію залишаться ті самі положення, які були в першій редакції, то це може поставити під загрозу мобілізацію, а значить і оборону країни, оскільки там прописані абсолютно не властиві органам місцевого самоврядування повноваження. Свої зауваження асоціація направила і до Міністерства оборони, і в Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Ще одна проблема стосується вільних залишків коштів, які фактично неможливо використовувати. Громади не можуть за них відремонтувати укриття, дитячі садочки, школи, лікарні, водогони тощо.

Лисецький селищний голова Анатолій Лущак, який очолює обласне відділення ВАГ, зауважив, що київський форум став дискусійним майданчиком для обговорення пріоритетів у законотворчій діяльності, що стосуються місцевого самоврядування. Він звернув увагу учасників на важливості питання фінансової спроможності громад, зокрема сплати ПДФО за місцем проживання громадян та адміністрування податку на нерухомість, земельного податку. Якщо їх не вирішувати, то насамперед постраждають невеликі громади, під загрозою опиниться виконання соціальних програм, що може призвести до напруги в суспільстві.