ЛИСЕЦЬКА ЛІКАРНЯ ОТРИМАЛА ПОРТАТИВНИЙ АПАРАТ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИКИ

Новини 4 січня 2022

Придбано його в рамках реалізації проєкту «Портативний УЗД апарат – новий інструмент діагностичного обстеження легень пацієнтів із COVID-19 у КНП «Лисецька лікарня», що реалізовується КНП «Лисецька лікарня» в партнерстві з Лисецькою селищною радою за підтримки Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

Загальна вартість апарату – 450,00 тис. гривень, частка грантових коштів становила 245,00 тис грн, решту – співфінансування Лисецької селищної ради.

Нове медичне обладнання, що наприкінці грудня встановлено в Лисецькій лікарні, насамперед слугуватиме для забезпечення ефективної діагностики та прогнозування перебігу захворювання у пацієнтів з COVID-19 шляхом ультразвукового обстеження легень.

Лікар ультразвукової діагностики Лисецької лікарні Руслана Богославець-Романчук, що встигла освоїти нове обладнання, запевняє, що портативний ультразвуковий сканер Mindray Z50 – одна з сучасних моделей УЗД апаратів середнього класу. Основна перевага портативного УЗД апарату в тому, що ним можна обстежити важких пацієнтів, які перебувають в реанімації або палаті інтенсивної терапії, знаходяться на постійній кисневій підтримці.. За його допомогою можна навіть продіагностувати на дому хворих, які нетранспортабельні.

Виробники вказують, що програми вимірювань і розрахунків даної моделі дозволяють працювати в областях акушерства, гінекології, кардіології, ангіології, дослідження поверхневих (малих) органів, урології, педіатрії, регіонарної анестезії, невідкладної допомоги.

Новий УЗД апарат оснащено двома датчиками. Власне вони дають можливість проводити також обстеження черевної порожнини, органів малого тазу, легень, щитовидної залози, судин нижніх та верхніх кінцівок.

Час роботи від акумулятора близько 1,5 годин, вага обладнання – майже 8 кг.

 Проєкт «Портативний УЗД апарат – новий інструмент діагностичного обстеження легень пацієнтів із COVID-19 у КНП «Лисецька лікарня» реалізовано в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» в межах проєкту «Карпатська мережа регіонального розвитку» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Чернівецькою обласними державними адміністраціями та фінансується за кошти державного бюджету, отримані від Європейського Союзу на фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України.

Відео на Ютуб-каналі Лисецької територіальної громади за посиланням