ЛИСЕЦЬКА ГРОМАДА ВІДІБРАНА ДЛЯ УЧАСТІ В ПРОЄКТІ USAID «РОЗБУДОВА СТІЙКОЇ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я»

Новини 23 грудня 2022
Військова агресія з боку російської федерації поставила додаткові виклики перед Україною. Питання збереження здоров’я населення в цьому контексті набуло все більшої актуальності. З метою підтримки реформ у сфері громадського здоров’я, попередження, виявлення та реагування на загрози громадському здоров’ю, забезпечення виконання критично важливих функцій громадського здоров’я в кризовий період та захисту здоров’я усіх українців, у тому числі вразливих та маргіналізованих груп, а також розширення та забезпечення послуги з охорони психічного здоров’я для населення, що зазнало впливу війни, упродовж п’яти років у восьми областях України (Одеській, Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Тернопільській, Чернігівській та Чернівецькій областях) реалізовуватиметься проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». 
Лисецька селищна рада, що подала заявку, відібрана даним проєктом на отримання у наступному році гранту з тематичною ініціативою «Розширення послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки». 
22 грудня в Лисецькій селищній раді відбулася ознайомча зустріч із представниками проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», де окреслено основні пріоритети обраної громадою ініціативи. Керівник громади Анатолій Лущак презентував гостям реальні кроки щодо створення безпекового простору в населених пунктах Лисецької громади, де Координаційний центр громади скоординував діяльність місцевої станції екстреної допомоги, пожежної охорони та поліцейського відділку. 
«Обрана селищною радою в рамках проєкту тематика з розширення послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки відноситься до безпеки громади, - переконує Анатолій Лущак. – Позаяк в час військової агресії, постійних тривог від психосоціального стану кожного нашого мешканця залежить життєдіяльність громади, а відтак функціонування країни». 
Довідково: Проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується організацією Пакт у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss TPH), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я (ЄІПГЗ) та за участю шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель, Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки «Коаліція за вакцинацію». У зазначених восьми областях діяльність проєкту впроваджуватиметься у двох громадах. На Прикарпатті окрім Лисецької селищної територіальної громади грант на реалізацію ініціативи отримає Косівська міська територіальна громада.