Лисецька громада - учасник проєкту "Модель взаємодії"

Новини 25 червня 2021

24 червня 2021 року відбулось підписання тристоронньої угоди з Товариством Червоного хреста України (ТЧХУ) , Головним управлінням ДСНС України та Лисецькою громадою, щодо Посилення системи цивільного захисту за допомогою волонтерських можливостей.

Зі зростанням кількості надзвичайних ситуацій та зростанням потреб у кращій спроможності реагування в Європі та сусідніх країнах, представники цивільного захисту та влади шукають партнерства з волонтерськими організаціями для вирішення цих потреб.

В рамках проекту в визначених пілотних регіонах (Івано-Франківська та Чернівецька область) було обрано 2 громади, що зацікавлені в посиленні цивільного захисту на місцевому рівні. Планується, що серед місцевого населення будуть створені дві волонтерські команди, які пройдуть спеціалізоване навчання за підтримки ТЧХУ та ДСНС України і отримають відповідні навички для проведення заходів щодо попередження, підготовки та реагування на надзвичайні ситуації місцевого рівня (до прибуття рятувальних служб на місце події). До початку безпосередньої роботи з волонтерами підписана тристороння угода між обраними ОТГ, відповідними обласними організаціями ТЧХУ та обласними управліннями ДСНС України щодо подальшого співробітництва та спільного плану дій з розвитку волонтерства з зазначенням меж відповідальності. В рамках проекту будуть надані кошти на організацію та проведення навчання, а також відбудеться закупівля базового обладнання для здійснення діяльності. З метою забезпечення сталості діяльності даних волонтерських команд очікується, що обрані до участі в проекті ОТГ зможуть надати у користування волонтерів приміщення та візьмуть на себе часткове забезпечення витрат, пов’язаних з діяльністю волонтерських команд.

В регіоні південного Кавказу (Вірменія, Азербайджан, Грузія) так само як і в Україні Товариства Червоного Хреста впродовж останнього десятиліття впроваджували програми та проекти з метою створення волонтерських команд для посилення готовності до ліквідації наслідків стихійних лих та спроможності реагувати на них. Однак, системна інтеграція цих волонтерських команд з реагування в державну систему цивільного захисту потребує вдосконалення.