ЛИСЕЦЬКА ГРОМАДА ОТРИМАЛА УЗАГАЛЬНЕНИЙ ЗВІТ ЩОДО ОЦІНКИ ПОТРЕБ ЇЇ ЖИТЕЛІВ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я

Новини 22 липня 2023
Це напрацювання та результат участі Лисецької територіальної громади у проєкті “Розбудова стійкої системи громадського здоров'я”, що фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
За результатами дослідження детальний звіт “Оцінка потреб Лисецької громади Івано-Франківської області у сфері громадського здоров'я” опубліковано в окремому буклеті та презентовано в Івано-Франківську під час дводенного семінару за участі координаторів проєкту та лідерів громадського здоров'я 16 пілотних громад із восьми регіонів України, які упродовж п'яти років працюватимуть над профілактикою, запобіганням хворобам та підтримкою здоров’я на території своїх населених пунктів. 
Комплексне дослідження потреб у сфері громадського здоров'я проведено методами демографічних та соціальних показників, опитування (анкетування) 33 громадян, фокус-груповими дискусіями з 9 мешканцями громади та 9 представниками влади, глибинного інтерв'ю з керівником закладу первинної медико-санітарної допомоги. Показники здоров'я громади отримані з бази даних Національної служби здоров'я. Інформація про демографічні та соціальні показники, дані про доступ до медичної допомоги надані представниками громади.
Отож, на думку мешканців населених пунктів Лисецької територіальної громади, найважливішими проблемами зі здоров'ям у Лисецькій громаді є захворювання серця (61%), проблема старіння (52%) та гіпертонічна хвороба (48%), також респонденти вказували, що поширеною є нестача йоду. Мешканці громади назвали найбільш поширені ризиковані практики: зловживання алкоголем (94%), тютюнопаління (79%) та шкідливі харчові звички (45%). 
Фокус-групові дискусії з лідерами громад і населенням виявили такі проблемні аспекти життя громади: нестачу кадрів та ресурсів; відсутність очисних споруд; погані дороги, відсутність прямого транспортного сполучення з центром громади, які ускладнюють доступ до медичних закладів маломобільних жителів (людей похилого віку та мам з дітьми), тому є необхідність у створенні додаткових мобільних бригад; використання пестицидів і гербіцидів у сільському господарстві, що призводить до забруднення ґрунту і води; відсутність освітлення на вулицях населених пунктів.
Проблеми, що найбільше хвилюють респондентів у контексті здоров'я ТГ, - це алкоголізм, онкологічні захворювання, наслідки COVID-19, вакцинація населення, психологічних стан жителів, малорухливий спосіб життя у дітей. Лідери громади оцінили доступ до медичної системи як досить високий, тому в громаді показники найпоширеніших захворювань, зокрема туберкульозу, є низькими. Водночас спостерігається небажання людей вакцинуватися. 
Жителі громади не помітили проблем з доступом до медичних послуг з початком повномасштабного вторгнення, деякі зазначили, що робота різних служб навіть покращилася. 
Фокус-групова дискусія серед змін в контексті громадського здоров'я під час війни назвала напругу та стрес, що вплинули на психічне здоров'я та перебої з медичними препаратами. 
Менше ніж половина респондентів (45%) знає, де у громаді можна отримати послуги з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, але лише 18% отримували їх. 27% респондентів радше хотіли б отримувати консультації психолога чи іншого спеціаліста з психічного здоров'я, але при цьому 48% готові або скоріше готові оплачувати їх. 
За результатами фокус-групової дискусії дітям та молоді допомагають бути здоровими: природа, рухливий спосіб життя, якісні продукти харчування, огляди у лікаря (вакцинація), хороші умови проживання та навчання, гуртки та інші активності у школі, гарні відносини в родині та між батьками, відсутність насильства, яке погано впливає на психологічне здоров'я дітей. Натомість дітям та молоді громади заважають бути здоровими: відсутність місць для занять спортом та іншими хобі, відсутність клубів та гуртків, а також відсутність наведених вище позитивних чинників. 
На здоров'я літніх людей позитивно впливають: фізична активність та прогулянки; огляди фахівців у лікарні; доступна забезпечена амбулаторія; негативно впливає відсутність грошей та маленька пенсія, що обмежує літніх людей у можливостях. 
На здоров'я внутрішньо переміщених осіб, яких є у громаді майже дві сотні, позитивно впливає доступність до медичних послуг, а саме: можливість підписати декларацію з сімейним лікарем; натомість негативно впливають стрес та переживання, проблеми з пошуком роботи, тривала процедура поновлення документів.  
Така узагальнена оцінка потреб громади у сфері громадського здоров'я стане важливим напрацюванням для розробки плану покращення здоров'я громади, обґрунтування як і куди слід розподіляти ресурси, щоб найкраще задовольнити потреби і посилити стійкість громади до потенційних ризиків громадського здоров'я. Про це власне вели мову впродовж дводенного семінару в обласному центрі, де підводили короткі підсумки декількамісячної участі громад в проєкті: проведених стратегічних сесій, здійснених оцінок громадського здоров'я, семінарів щодо написання грантових заявок. Розглядали роль лідерів для громадського здоров'я та давали поради, як активізувати вирішення проблем громадського здоров'я у своїх громадах. 
Лисецьку територіальну громаду на зібранні представляли: Лисецький селищний голова Анатолій Лущак, керівник відділу управління проєктами Лисецької селищної ради Наталія Ярощук, спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Лисецької селищної ради Христина Романишак, заступник генерального директора КНП “Лисецька лікарня” Вадим Палій, психолог КНП “Лисецька лікарня” Олександра Питлюк-Смеречинська. 
Нашу громаду відмічено як лідера, бо за неповний рік участі Лисецька громада має чіткі цілі: на даний момент нами подано ініціативу для можливої грантової підтримки в рамках участі в проєкті “Розбудова стійкої системи громадського здоров'я”. Готуємо наступні ініціативи та очікуємо позитивних висновків. Бо тільки, спільними зусиллями влади, кожного з вас, можемо покращити громадське здоров'я у своїй громаді!
Відео можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=3BecRKhkOz0.