ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ВИЇЗНОМУ ЗАСІДАННІ ПРАВЛІННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ГРОМАД

Новини 29 вересня 2022
«Упродовж семи місяців війни перед країною постали нові виклики та завдання щодо життєзабезпечення територій у воєнний час. Акумулювання податків та зборів, прихисток переміщених осіб, допомога територіальній обороні та Збройним силам України – стали пріоритетами для органів місцевого самоврядування. Зараз можемо ствердно сказати, що місцеве самоврядування працює, забезпечуючи надійні тили нашим оборонцям, - зауважує голова Івано-Франківського регіонального відділення ВАГ Лисецький селищний голова Анатолій Лущак. – Щоби обговорити спільні проблеми та окреслити перспективи органів місцевого самоврядування у воєнний час Асоціація вирішила провести виїзне правління на базі Івано-Франківського регіонального відділення, котре через початок російського повномасштабного вторгнення відкладалося ще від початку року». 
Минулими вихідними до гірського селища Татарів Ворохтянської селищної територіальної громади вдалося дістатися частині членів правління ВАГ, решту - долучилися онлайн. Порядком денним правління під головуванням виконавчого директора ВАГ Івана Слободяника стали питання діяльності Асоціації у 2021-2022 роках. 
Ініціювання тимчасової слідчої комісії у ВРУ для розслідування фактів законності та ефективності заходів земельної децентралізації, аудит та передача «міжгосподарських» інших лісів, земель водного фонду громадам, використання земель під господарськими дворами за межами населених пунктів, протидія рейдерству, вдосконалення системи захисту майнових прав в агросекторі – такі пріоритетні напрямки роботи ВАГ у земельній сфері. Бюджетна підтримка розвитку громад стосувалася вирішення питання повернення інфраструктурної субвенції, підвищення межі допорогових закупівель (без проведення тендерних процедур), проблема фінансування ремонту доріг комунальної власності, фінансування державних цільових програм в галузі ЖКГ, державна підтримка та кредитування комунальних підприємств. Упродовж останніх років ВАГ ініціювала зміни у податковій політиці щодо запровадження мінімального податкового зобов’язання, підвищення ставки ПДФО, що  зараховуються до бюджетів громад, надходження до бюджетів громад штрафів від порушення правил дорожнього руху та адміністративних правопорушень. ВАГ працювала над продовженням впровадження проекту «Поліцейський офіцер громади», роботою зі створення та обладнання ЦНАПів, надавала роз’яснення у проблемі передачі районних лікарень громадам, реорганізації закладів культури, зокрема бібліотек та ряду інших.  
Під час засідання зупинилися на реалізації проекту «Згуртовані громади» ВАГ спільно з USAID з аграрного та сільського розвитку, учасником котрого є Лисецька селищна рада. Завдяки цій всеукраїнській ініціативі у найбільш постраждалі від війни регіони доставлено понад 500 тисяч тонн гуманітарних вантажів і робота в цьому напрямку не зупиняється.
Враховуючи ситуацію з окупованими, деокупованими територіями, громадами, що перебувають на лінії зіткнення та на кордонах, члени правління з різних куточків країни домовилися створити комітет з питань життєдіяльності громад під час війни. Торкнулися і питання взаємодії між військово цивільними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.
Окремою важливою темою стало обговорення реформи охорони здоров’я, оскільки новації не сприяють покращенню медичного обслуговування, особливо в сільських і віддалених громадах. 
Не залишилися поза увагою і пріоритети законодавчої діяльності ВАГ. Увагу приділили Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Серед іншого правління ухвалило рішення щодо подачі заявки на вступ до організації European Rural Community Alliance з представництвом в сільському Європейському парламенті.
На найближчі місяці правління ВАГ ухвалило рішення працювати над розбудовою обласних відділень задля ширшої комунікації правління із органами місцевого самоврядування. Асоціація і надалі проваджуватиме ініціативу «Згуртовані громади», працюватиме над створення Платформи та Фонду відновлення громад, Фонду розвитку сільських територій. Пріоритетними сферами законодавчого регулювання залишаються діяльність ОМС та розвитку громад, серед іншого питання бюджетної, податкової та аграрної політики й земельних відносин.   
«Приємно було приймати 23-25 вересня на теренах Івано-Франківщини своїх колег, - запевняє голова Івано-Франківського обласного відділення ВАГ Анатолій Лущак, - бо поділилися спільними проблемами та працювали над шляхами їх вирішення. Загалом обговорили питання існування органів місцевого самоврядування у воєнний час, а особливо законопроекти, котрі готуються до розгляду у першому читанні у Верховній Раді України: бюджет на 2023 рік, сплата ПДФО до місцевих бюджетів, робота ОМС на окупованих територіях. Найважливіше, що ми розглядали питання нашої єдності, бо Асоціація обрала за мету об’єднання зусиль задля добробуту громад. Разом ми – сила. Це доводять наші Збройні сили на полі бою, такими ж згуртованими ми маємо бути в тилах. Тож разом до перемоги!»

Відео події – на Ютуб-каналі Лисецької селищної ради за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=yUmOcw1qUis