ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ДІАЛОГОВОМУ МАЙДАНЧИКУ «РОЗБУДОВА СТІЙКОЇ СИСТЕМИ ПОСЛУГ З ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ЯК СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОБРОБУТУ ГРОМАД»

Новини 9 листопада 2022
В столиці 8 листопада в рамках Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи охорони здоров’я» у співпартнерстві з ініціативою першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, відбувся захід, який має за мету допомогти громадянам подолати пов’язаний з війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Власне подія розпочалася відеозверненням Олени Зеленської. Про стан психічного здоров’я українців під час війни та Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки доповідав Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 
Діалоговий майданчик охопив низку актуальних питань щодо психічного здоров’я українців. Зокрема, досвідом розбудови системи надання медико-соціальних послуг на Львівщині поділилася керівниця проєкту «Медико-соціальна допомога». Корисними для нас, як представників органів місцевого самоврядування, стали презентовані в рамках зустрічі практики муніципалітетів: досвід тергромади міста Червоноград та Буча щодо розбудови послуг з психічного здоров’я, розвитку системи надання психологічної допомоги мешканцям Маяківської громади на Одещині з використанням телемедицини. 
Практичні кроки з розбудови ефективної системи послуг з психічного здоров’я на рівні тергромад окреслив представник проєкту «Психічне здоровя для України» Орест Сувало. 
«Презентовані практики корисні й для нашої громади, яка від часу повномасштабного вторгнення прийняла майже тисячу осіб із регіонів, де велися активні бойові дії. Даній категорії громадян, що через воєнні дії пережили психічні потрясіння, надані не тільки прихисток та медична допомога, але й ведеться соціальна підтримка, як з боку соціальних працівників, так і медичних фахівців,  - розповідає голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак. – Ба більше, у нашій громаді працює шелтер для жінок з дітьми, котрі зазнали різного роду насильства. Під постійною увагою місцевого осередку «Карітасу», який до слова, від початку війни, надає безкоштовні гарячі обіди проживаючим у нас переселенцям, є неповносправні діти наших населених пунктів. З ними в питанні соціалізації працюють священнослужителі та відповідні фахівці. Завданням кваліфікованих соціальних працівниць селищної ради є виконання найрізноманітнішої соціальної роботи для самотніх людей поважного віку, неповносправних жителів нашої громади. Для повноцінної допомоги даним громадянам ми залучили також відповідних фахівців та психологів із благодійного фонду «Карітас-Івано-Франківськ». Вивчення потреб та супровід кризових сімей, дітей з функціональними обмеженнями та позбавлених батьківського піклування, - функція наших соціальних служб. 
Для усіх потребуючих прихистку та допомоги у парафіяльному будинку очікує новосілля ще один шелтер. Результатом державно-приватної моделі партнерства, яку  впроваджує Лисецька селищна рада спільно із благодійним фондом «Наш сокіл», стане відкриття на базі місцевого закладу охорони здоров’я нового відділення на 40 ліжок з надання паліативної допомоги. 
Ми, як орган місцевого самоврядування, спільно із церквою, благодійниками, професійними фахівцями: медиками та психологами намагаємося вирішувати кризові ситуації. А відтак, робимо все можливе, щоби потребуючі отримали не лише розраду та підтримку, але реальний прихисток та повернулися до повноцінного життя».