ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ПРЕЗЕНТУВАВ РІВЕНЬ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В ГРОМАДІ НА ФОРУМІ ЗА УЧАСТІ МІНІСТРА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

Новини 20 листопада 2023
Максимально підсилити та вдосконалити соціальне обслуговування населення покликаний був форум «Розвиток соціальних послуг на Прикарпатті». Зорганізоване Івано-Франківською обласною державною адміністрацією за підтримки ПР ООН в Україні в межах фінансованого урядом Великої Британії проєкту «Посилення стійкості громад в регіонах України», масштабне зібрання відвідала міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, голова ОДА Світлана Онищук, її заступниця Людмила Сірко, народні депутати, голови райдержадміністрацій, територіальних громад, працівники соціальних установ, керівники громадських та релігійних організацій Прикарпаття. Відкриваючи зібрання керівник профільного міністерства Оксана Жолнович зауважила, що державна соціальна політика націлена, щоби працювати так, щоб кожна людина в нашій країні почувала себе впевнено та була соціалізована. У рамках форуму презентувала нові послуги для ветеранів та їхніх родин, підтримку сімей з дітьми, координацію волонтерських активностей. 
Очільниця Прикарпаття Світлана Онищук акцентувала на тому, що наша область, котра удосконалює соціальне обслуговування населення, постійно збільшуючи кількість надавачів послуг, на сьогодні має потребу у створенні та розвитку мережі геріатричних пансіонатів та паліативних відділень. Окрім цього, в громадах планують створити так звані «центри життєстійкості», де працюватимуть соціальні педагоги, соцпрацівники, медики, працівники служби зайнятості, що обслуговуватимуть внутрішньо переміщених людей, осіб похилого віку, родини ветеранів та загиблих військових. 
Під час панельних дискусій запрошені мали можливість дізнатися про інноваційні моделі соціального обслуговування, їм також презентовано соціальні послуги для сімей з дітьми. 
Про актуальність розвитку соціальних послуг в територіальних громадах розповідав голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак. У Лисецькій територіальній громаді, чисельністю 7881 особу, надавачами соціальних та адміністративних послуг внутрішньо переміщеним особам, людям похилого віку, особам з інвалідністю, учасникам бойових дій, дітям з інвалідністю та дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, є ЦНАП, відділ соціального захисту населення, Центр надання соціальних послуг та служба у справах дітей. І нашим завданням є постійне удосконалення механізмів соціального обслуговування цих уразливих категорій, а з часу повномасштабного вторгнення додалася ще й підтримка вимушено переміщених осіб. Об’єднуючи зусилля волонтерів, благодійних фондів, доброчинців, священнослужителів та селищної ради Лисецька територіальна громада стала прихистком для понад тисячі ВПО, надійним місцем лікування та проживання релокованих із зони бойових дій літніх одиноких осіб, реабілітації військовослужбовців, прихистком для постраждалих від домашнього насильства жінок із дітьми, соціалізації дітей з особливими потребами. Завдяки участі у проєктах Лисецька селищна рада має можливість удосконалювати свою діяльність у соціальній підтримці. І робота в цьому напрямку триватиме, бо нашим завданням є опікуватися та допомагати всім тим, хто потребує опіки та підтримки! Про це в кулуарах форуму голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак, разом із отцем Миколою Горгулою – керівником Шелтеру святої Ольги, вів мову із міністеркою соцполітики  Оксаною Жолнович та заступницею голови Івано-Франківської ОДА Людмилою Сірко.