ГОЛОВА ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ПОБУВАВ НА ДНЯХ УКРАЇНИ В СЛОВАЦЬКОМУ МІСТІ КОШИЦЕ

Новини 28 вересня 2023
Вже вдев’яте місто Кошице Словацької Республіки гостинно прийняло та провело Дні України 2023. Цей винятковий міжнародний транскордонний проєкт, що реалізується за фінансової підтримки партнерських організацій зі Словаччини та України, спрямований на підтримку розвитку транскордонного співробітництва між Україною та Словацькою Республікою. Цьогоріч в рамках Днів України окрім культурної програми, виставки, спортивного заходу, гастрономії, презентації міст та традиційної словацької культури, русинів-українців у Словаччині, української культури, яка тривала з 21 по 28 вересня, в Кошице відбувся Словацько-Український Форум. Разом із колегами з прикарпатських територіальних громад, керівниками органів місцевого самоврядування Чернівецької, Закарпатської, Львівської областей його учасником став голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак.  
В рамках щорічної конференції, котру відкрив радник Прем’єр -міністра Словацької Республіки з питань транскордонного співробітництва Едуард Бураш, представлено питання щодо налагодження транскордонної співпраці Словаччина-Україна. Наші сусіди зазначають, що Україна є ключовим партнером для Словаччини, а також для Європейського Союзу. Завдяки своєму розташуванню Словаччина пропонує Україні доступ до європейських ринків, у цьому випадку має особливе становище містo Кошице, яке завдяки своєму стратегічному розташуванню та інфраструктурі є воротами до України та Європейського Союзу. А відтак першою темою форуму стала актуальна ситуація в Україні, від котрої залежить і залежатиме подальша співпраця обидвох держав, досвід роботи гуманітарних коридорів співпраці з Україною. 
Впродовж двох днів головам громад продемонстрували роботу органів місцевого самоврядування. Відвідавши тамтешні міста, очільники громад мали змогу поспілкуватися з словацькими колегами та на власні очі оцінити співпрацю українських та словацьких міст-партнерів, що мають на своєму рахунку реалізовані транскордонні проєкти. 
“Дякую Івано-Франківському регіональному відділенню Асоціації міст України за запрошення на Словацько-Український форум. Очолювана мною Лисецька територіальна громада має побратимів у Польщі. І за майже чотири роки партнерства ми крок за кроком налагоджуємо співпрацю в усіх сферах, тим самим ближче пізнаємо сусідів, стираючи географічні кордони, - зауважує голова Лисецької громади Анатолій Лущак. - Запрезентована в рамках Днів України транскордонна співпраця муніципалітетів Словаччини та України ще раз засвідчує євроінтеграційний курс нашої демократичної держави”.