ФУТБОЛЬНІ ФУНКЦІОНЕРИ РОЗПОВІЛИ ПРО ДОРОСЛИЙ ТА ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИЙ ФУТБОЛ В РОЗРІЗІ НОВОСТВОРЕНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Новини Спорт 27 вересня 2021

Конференція “Посилення потенціалу громад Прикарпаття в реалізації системних змін у сфері безпеки та медицини, пом’якшення економічних наслідків пандемії COVID-19”, що відбулася 24 вересня у приміщенні Старолисецького ліцею Лисецької територіальної громади стала відмінним майданчиком для обговорення найнагальніших проблем органів місцевого самоврядування.

В ході адміністративно-територіальної реформи зазнали змін і проведення обласних та районних футбольних змагань. На сьогоднішній день Івано-Франківська область об’єднує 62 територіальні громади.  Відтак присутні футбольні функціонери охоче поділилися організаційними моментами турнірів та змагань на Прикарпатті.

Перший заступник голови Івано-Франківської обласної Асоціації футболу Тарас Клим розповів про розвиток футболу на обласному, районному рівнях та в розрізі новостворених територіальних громад. Акцентувавши, що саме адміністративна реформа має стати рушійною силою розвитку та вдосконалення дитячо-юнацького футболу. В громадах потрібно створювати футбольні клуби чи спортивні школи, в яких має бути вся вікова система юнацького футболу, а вершиною цієї системи має бути доросла футбольна команда аматорського чи професіонального рівня. Прикладом такої роботи є футбольні клуби МФК “Прикарпаття” Івано-Франківськ, СФК “Богородчани”, ФК “Микуличин”, ФК “Варатик” Коломия, ДЮФК “Ніка-05”Івано-Франківськ.

Президент дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області Юрій Соловей у своєму виступі відмітив, що дитячо-юнацький футбол області надзвичайно популярний вид спорту. Саме тому для якісної організації та проведення змагань серед дітей та молоді, п’ять років назад за сприяння обласної асоціації футболу було створено дитячо-юнацьку футбольну лігу області.

За цей час під її егідою проходять змагання для всіх вікових груп від 11 до 18 років. Найпопулярнішими змаганнями серед дітей є вікові групи U-11 та U-12. В цьому році заявлено рекордну кількість команд, а саме 56, які представляють всі регіони області. Унікальним є те, що хлопчики вікової категорії U-11 змагаються без турнірних таблиць за системою змагань, як дорослі футболісти і по завершенні змагань всі учасники, а їх в цьому році близько 500, отримують медалі чемпіонів за участь у змаганнях.

Також популярними є змагання вікових категорій U-14/16, адже тут юні футболісти змагаються на великих полях, роблячи перші кроки до дорослого футболу. В цьому році таких команд є 40. Змагання U-17 є теж популярними, адже це футболісти, які за крок до дорослого професіонального футболу.

Також розповів, що дитячо-юнацька футбольна ліга не забуває і про розвиток дівочого футболу та намагається зробити таку ж систему, як і серед хлопчиків. А загалом у поточному футбольному сезоні під прапором області об’єдналося 100 команд та близько 3000 футболістів в шести різних чемпіонатах.

Виступи футбольних керівників ІФАФ і ДЮФЛІФО супроводжувалися візуальними презентаціями з ілюстраціями, графіками та ключовими тезами. 

Всі громади були запрошені до спільних проєктів з розвитку дорослого та дитячо-юнацького футболу в області.