ЕКСПЕРТИ-НАУКОВЦІ ЗДІЙСНИЛИ КОМПЛЕКСНУ ЕКОЛОГІЧНУ ОЦІНКУ РІЧОК, ЯКІ ПРОТІКАЮТЬ ТЕРИТОРІЄЮ ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ.

Новини 15 лютого 2024
Ініціативна група експертів-науковців здійснила комплексну екологічну оцінку, результатом якої стало отримання зведеної науково-технічної інформації та нових аналітичних даних про водотоки р. Млинівки (Стебницької) та р. Радчанки.
Голова регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет», професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук Теодозія Яцишин, інженер-еколог, кандидат технічних наук Тамара Кундельська та еколог, провідний хімік Лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровської БУВР Михайло Микицей презентували звіт про це ґрунтовне дослідження в Лисецькій громаді, територією якої протікають обидві річки. 
Ці науковці разом із доцентом Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, кандидатом сільськогосподарських наук Галиною Грицуляк працювали над екологічною оцінкою в рамках міжнародного проєкту «Відродження естетико-екологічних функцій малих водотоків р. Млинівки (Стебницької) та р. Радчанки на території Івано-Франківської МОТГ» за сприяння Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини та проєкту Міжнародної кліматичної ініціативи (ІКІ) «Посилення громадянського суспільства в реалізації національної кліматичної політики».
Експерти-науковці досліджували сучасний екологічний стан обох водойм і вплив господарської діяльності на їх екосистеми, а також озер і ставків, які з ними пов’язані, охарактеризували процеси формування фізико-хімічного складу та якості води в цих річках, ідентифікували джерела забруднення водотоків. 
«Наша громада є одним із бенефіціарів цього проєкту, профінансованого Центром екологічних ініціатив «Дія», – розповіла начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Лисецької селищної ради Наталя Ярощук. – Тому зацікавлена в подальшій співпраці з командою ВГО «Інноваційний університет» і добитися, щоб річки Млинівка (Стебницька) та Радчанка були внесені до Смарагдової мережі. Це дозволить створити природоохоронні зони та залучити грантові кошти для збереження флори і фауни обох водойм, їх біологічного різноманіття».