ДІАЛОГИ НА ШЛЯХУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ САМОВРЯДУВАННЯ

Новини 11 грудня 2023
Напередодні Дня місцевого самоврядування майданчиками для обговорення актуальних питань життєдіяльності територіальних громад, пошуку шляхів подолання проблем та жвавих дискусій про виклики місцевого самоврядування для широкого представництва керівників міст, селищ та сіл різних регіонів України стали зорганізований Асоціацією міст України XVІІ Український муніципальний форум «Децентралізація, прозоре врядування та єдність – основа відновлення України» та перший Бучанський Форум «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», котрий зініціював та провів Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 
Особисто слухав про проблеми громад у воєнний період та виклики місцевого самоврядування на шляху до євроінтеграції очільник Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак. Позаяк на шляху до єдності та відновлення України важливим чинником є міжнародне партнерство, співпраця, то на запрошення обласного відділення Асоціації міст України делегацію Лисецької територіальної громади доповнив також війт ґміни Ленчица Яцек Роґожіньські. Польський побратим був спікером на одній з панельних дискусій та презентував широкому зібранню досвід нашої співпраці, котру не зупинила світова пандемія та навіть повномасштабна війна. Більше того, від часу воєнного стану війт вже вшосте з гуманітарною місією навідується до Лисецької громади, що є свідченням справжнього партнерства. Дякуючи очільникові Лисецької селищної ради за відкритість та дружбу, війт запевнив, що громади і надалі працюватимуть, щоби утілювати наміри, задекларовані в підписаній 17 січня 2020 року угоді про партнерство та співробітництво. 
Вітаючи українських посадовців місцевого самоврядування, побажав якнайшвидшої перемоги над ворогом, щоби з достатніми ресурсами і повноваженнями для забезпечення безпеки громадян відновити Україну та зреалізувати євроінтеграційний курс. Бо своєю боротьбою за незалежність та демократичні цінності наш український народ довів усьому світові, що наше місце у вільному демократичному співтоваристві.