ДЕНЬ СЕРЦЯ В ЛИСЕЦЬКІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Новини 30 вересня 2023
За ініціативи центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я, Державної установи “Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ” в Лисці зорганізовано «Всесвітній День серця». 29 вересня кожен бажаючий житель чи гість громади мав можливість безкоштовно зробити електрокардіограму, антропометрію (вимірювання ваги, зросту з визначенням індексу маси тіла), виміряти артеріальний тиск та частоту пульсу; визначити рівень кисню в крові; пройти тести на ВІЛ/СНІД та коронавірус. Заразом, завітавши до спеціального автобуса, вакцинуватися проти дифтерії і правцю, коронавірусу, кору, паротиту, краснухи. І ще отримати кваліфіковані медичні консультації лікарів та фахівців Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» щодо лікування і профілактики серцево-судинних захворювань, важливості здорового способу життя. 
Варто зазначити, що на площі перед поліклінічним відділенням КНП “Лисецька лікарня” було людно упродовж усієї акції, що є свідченням небайдужості жителів громади до власного здоров'я та зокрема хвороб серця. Адже, як засвідчено нещодавно проведеним опитуванням в Лисецькій територіальній громаді в рамках реалізації проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров'я”  61% респондентів серед найважливіших проблем зі здоров’ям в Лисецькій ТГ на першому місці виокремив хвороби серця, інфаркт та інсульт. 
Послугами медиків в рамках акції скористалися 120 людей. Вони отримали консультації терапевта, кардіолога та невролога, 25 жителям громади зроблено електрокардіограму, 48 пройшли антропометричні дослідження, 51 особі виміряно артеріальний тиск, 48 - рівень глюкози в крові, 30 - проведено тестування на ВІЛ/СНІД, 6 осіб вакцинувалися проти дифтерії та правцю, кору, паротиту та краснухи.  
Як наголошують медики, підступність серцево-судинних захворювань у тому, що їх важко помітити на ранній стадії та вчасно звернутися за кваліфікованою допомогою. Дуже часто причиною серцево-судинних захворювань є спосіб життя і так звані поведінкові фактори ризику – тютюнокуріння, низька фізична активність, вживання алкоголю, нездорове харчування. Це ті фактори, які залежать від кожної людини. Тому мета акції “Всесвітній День серця” – донести до населення інформацію про важливість здорового способу життя для збереження здоров’я.