БОРОТЬБА З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ – СПІЛЬНА ПРОБЛЕМА ГРОМАДИ ТА МЕДИЧНОЇ СПІЛЬНОТИ.

В Лисецькій територіальній громаді 17 березня відбувся диспут, присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом. У диспуті взяли участь начальник Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ» Валентина Левицька, лікар-епідеміолог Світлана Гаврилко, заступник генерального директора КНП «Лисецька лікарня» Вадим Палій, заступник селищного голови Іван Говера, головний бухгалтер відділу освіти, культури, молоді та спорту Надія Гаргат, завідувачка дитячої консультації, лікар-педіатр Шаламай В.М., лікар-терапевт поліклінічного відділення Шпіляревич Х.С., заступник директора з виховної роботи Старолисецького ліцею Пташинська Г.І., педагог-організатор ліцею Кузишин Г.О., завідувач Старолисецької ЛАЗПСМ Грушецька М.М., педагог-організатор Лисецького ліцею Любов Стасюк, медична сестра ліцею Надія Манів, педагог-організатор Стебницької гімназії Віталія Портецька, медична сестра гімназії Ольга Черниш, вихователь-методист Старолисецького ЗДО «Малятко» Бабінчук О.М., медична сестра ЗДО «Малятко» Бойчук М.Р. Всього присутні 18 чол.

Начальник Богородчанського відділу Валентина Левицька звернула увагу учасників диспуту на проблему боротьби з туберкульозом у світі, коли вперше ВООЗ у квітні 1993 року проголосила епідемію туберкульозу глобальною небезпекою. За даними ВООЗ у 2020 році в Україні хворіли на туберкульоз близько 32 тисячі людей, наша країна входить до 30 країн світу, в яких поширений мультирезистентний туберкульоз (стійкий до антибіотиків).

Лікар-епідеміолог Світлана Гаврилко навела статистичні дані щодо захворюваності на туберкульоз населення по Україні, області та Лисецькій громаді за 2022 р. та 2021 р. За 2022 р. у Лисецькій громаді не виявлено жодного випадку туберкульозу, що спонукає до більш уважного та прискіпливого ставлення медиків до найменших скарг пацієнтів, оскільки загальна тенденція щодо туберкульозу невтішна. Звернула увагу, що найбільший ризик становить населення, що не має декларації з сімейним лікарем та внутрішньопереміщені особи. Наголосила на важливості наближення ВПО до отримання медичної допомоги як за наявними скаргами так і профілактичними обстеженнями. Епідеміолог відмітила зацікавленість фахівців Лисецької ТГ у профілактиці інфекційних захворювань серед населення громади, в т. ч. і туберкульозу. Світлана Гаврилко наголосила на важливості профілактичних медичних оглядів, виявлення пацієнтів шляхом активного та пасивного скринінгу, щорічного формування груп ризику з метою організації своєчасного обстеження хворих на туберкульозну інфекцію.

В ході обговорення проблеми виступив заступник генерального директора КНП «Лисецька лікарня» Вадим Палій, який занепокоєний відсутністю настороженості щодо інфекційних захворювань, в т.ч. туберкульозу, серед пересічних громадян старшого віку, особливо непрацюючого населення, та внутрішньо переміщених осіб, які рідко звертаються за медичною допомогою.

«Туберкульоз не може бути ліквідований виключно зусиллями медиків» ,- сказав В.Палій.

Диспут пройшов у невимушені та робочій атмосфері. Дякуємо організаторам і присутнім за участь!


Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ» Валентина ЛЕВИЦЬКА