БІБЛІОТЕКА — ТЕРИТОРІЯ ДОБРА ТА ТВОРЧОСТІ

Новини 3 грудня 2021
Умій відчувати поруч із собою людину, умій розуміти її душу, бачити в її очах складний духовний світ, радість, горе, біду, нещастя… Умій співпереживати і співчувати» — звертався до кожного Василь Сухомлинський.
Міжнародний день людей з обмеженими можливостями це не свято, а швидше ще раз нагадування нам про тих, хто поруч, хто так потребує нашої особливої уваги і допомоги. Не дивлячись на щоденні проблеми і труднощі, ці люди живуть, працюють, творять та перемагають, показуючи нам приклад мужності і терпимості. Інтегрувати дітей та молодь з інвалідністю у суспільство, дати їм можливість самореалізуватися, підтримати батьків та родичів — з такою метою у селищі створено Лисецьку структуру самодопомоги. Лисецька громада з ентузіазмом відгукнулася на пропозицію створити осередки для молоді з особливими потребами. Група, що почала працювати з грудня 2018 року, об’єднала учасників різного віку: від семи до 37 років. Щотижня проводяться тренінгові заняття, працетерапія, консультації медичних працівників, екскурсії, зустрічі з психологом, конкурси, оздоровчо-пізнавальні поїздки. Варто відмітити, що заняття проходять у селищній бібліотеці. Саме у цьому керівник групи — отець Василь Скурчанський вбачає великий плюс, адже постійним є доступ до мережі Інтернет. Учасники можуть переглядати фільми, мультфільми, знаходять матеріали до свят та окрім всього — цікавляться новинками літератури. Відтак книгозбірня стала центром спілкування для людей з особливими потребами: своєрідною територією добра та творчості.
Спільно із БО «Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ»» постійно організовуються цікаві масові заходи. У бібліотеці діє програма «Реабілітація через творчість», в рамках якої учасники беруть участь у різноманітних майстер-класах. Заняття другого грудня присвятили якраз дню, коли суспільство звертає особливу увагу на потреби таких людей. Діти створили яскраве різнобарвне сонечко, промінчиками котрого стали різнокольорові долоньки із вказанами іменами учасників групи. 
Дорослим, що усіляко сприяють та підтримують діяльність структури самодопомоги, і в цей день були разом із дітьми: голові Лисецької громади Анатолію Лущаку та завідувачці місцевої книгозбірні Галині Дем’янек отець Василь з приємністю вручив подяки франківського «Карітасу».
«Зараз вони почувають себе огорнуті опікою, а раніше були забуті суспільством, — розповідає про учасників групи о. Василь. — Вони дуже чекають цих зустрічей, особливо старші, які вже закінчили школу, бо їм не вистачає спілкування». 
Варто відмітити, що у зв’язку з утворенням Лисецької територіальної громади планується розширення осередку.

Відео заняття Лисецької структури самодопомоги можна переглянути на YouTube-каналі Лисецької територіальної громади за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=ZiT4PAqtFMM