ЗАСТУПНИК ЛИСЕЦЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ СТАВ УЧАСНИКОМ КРУГЛОГО СТОЛУ “МУНІЦИПАЛІТЕТИ НА ШЛЯХУ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ”

Новини 12 вересня 2023
Як і тисячоліття тому, коли княжий Галич став об’єднавчим центром Галицько-Волинського князівства та непоборною твердинею оборони і захисту земель руських, так і нині це славне місто, що святкує 1125-річчя з часу першої писемної згадки, стало епіцентром зустрічі та діалогу місцевих політиків, представників виконавчої влади та керівників органів місцевого самоврядування. Власне останні в рамках круглого столу “Муніципалітети на шляху до Європейського Союзу” за участі виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, т. в.о міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва, радниці голови АМУ Оксани Продан, голови Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Руслана Марцінківа та виконавчого директора Івано-Франківського РВ АМУ Юрія Стефанчука мали можливість обговорити теми “Місцева та регіональна демократія: муніципалітети на шляху до ЄС. Стійкість врядування під час війни та перспективи відбудови” та “Культурно-історична спадщина Галича та її вплив на розвиток територій: спадкоємність і наступність”. Разом із керівниками 62 територіальних громад Прикарпаття ознайомлювався із викликами, які стоять перед територіальними громадами в умовах війни, та вишукував компроміс щодо нагальних проблем місцевого самоврядування заступник Лисецького селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Іван Говера. 
Серед викликів воєнного стану представники Асоціації міст України стурбовані новаціями Мінфіну, які вплинуть на життєдіяльність усіх громад. Зокрема Олександр Слобожан зауважив, що АМУ звернулася 
до органів центральної влади щодо недопущення вилучення «військового» ПДФО в громад, оскільки це зруйнує систему оборони України. У зверненні Правління Асоціації міст України зазначено, що ініціатива вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням. Відтак для недопущення неналежного для військового часу використання коштів Асоціація міст України запропонувала визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70 відсотків «військового ПДФО», так званий «бюджет безпеки й оборони», з заморожуванням реверсних вилучень. «Просимо зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військове» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень, а також підтримати законопроєкти 5995-д та 5960-1, які легалізують допомогу органів місцевого самоврядування Об'єднаним силам Збройних сил України», – зазначено у зверненні.
Після результативних дискусій керівники громад Прикарпаття спільно взяли участь у відкритті пам’ятного знаку із відображенням символіки 62 громад Прикарпаття з QR-кодами на історичні місця та погашенні марки «Галичу 1125 років». Тим самим засвідчивши свою єдність та одностайність у розвитку самоврядування та розбудові демократичної України!