З ВДЯЧНІСТЮ ТА ПОШАНОЮ ЗАХИСНИКАМ ТА ЗАХИСНИЦЯМ

Новини 2 жовтня 2023
День захисників і захисниць - свято, яке Україна вперше відзначає першого жовтня, - ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Знаково, що наша подяка – не щось абстрактне і безособове, позаяк в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони. У свято захисників та захисниць України урочистості в Лисці розпочали зі вшанування хвилиною мовчання пам'яті Романа Дубінського, Юрія Чижова, Олега Ваківа, Михайла Сікори, Миколи Волосянка, Миколи Білогубки, Юрія Кайгородова, Василя Менька - жителів Лисецької громади, котрі загинули у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України. “Лицар бойового чину” - такими відзнаками Івано-Франківської обласної ради посмертно нагороджені ці мужні юнаки та чоловіки, що стали нашими небесними захисниками. Символічні медалі в цей день отримали їх рідні та близькі. 
“Не випадкового на релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці ми відзначаємо День українського козацтва та День Захисника та Захисниці України, бо коли наша країна переживала ворожі напади, наше військо просило захиступництва у Богородиці, - зауважив у своїй промові голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак. - Сьогоднішнє свято ми теж відзначаємо у такий тривожний для країни час, тому висловлюю подяку нашим захисникам за те, що вони вселяють кожному з нас надію у завтрашній день, віддаючи свої життя заради збереження державності. Низький уклін вам, наші захисники і захисниці, та щирі вітання!”
Вітаючи громаду, отець Федір Бойко, настоятель церкви Воздвиження Чесного Хреста, і військовий капелан отець Роман Проців запевнили, що зараз всі молитви звернуті до Всевишнього, щоби Україна “перестала плакати”, щоби було це синє небо та настав мир, а воїнам, що віддали свої життя, нехай Господь Бог благословить Царство Боже, а всім воїнам, що серед нас, нехай дасть сили ангела та волі до перемоги!
За сумлінне виконання службових обов’язків, старанність, ініціативу, особистий внесок у зміцнення обороноздатності держави, високопрофесійне виконання службових обов’язків та з нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України Лисецький селищний голова відзначив грамотами військовослужбовців військової частини 3072 Національної гвардії України: Строїча Юрія; Братінова Дмитра-Олега; Боднарова Назара; Солтиса Ростислава; Кравчука Миколу; Лисюка Олександра; Витвицьку Яну; Ковальчика Юрія; Дем’яніва Віталія; Турковського Михайла; військовослужбовців військової частини А7127: Зелюнка Андрія; Гордого Василя; Польнюка Володимира; Богдана Володимира; Курія Василя; Щербатого Василя; Турчина Василя; Джуса Василя; Драгуна Андрія. За мужність, патріотизм, вірність присязі, вагомий вклад у зміцнення державної влади України нагороджені Капущак Роман; Литвин Віталій; Мазур Андрій; Бойко Назар; Вінтоняк Іван; Волосянко Андрій; Грицуляк Сергій; Дякун Богдан; Маханьков Володимир; Лущак Петро; Процюк Іван; Петрук Ігор; Федорів Олександр; Дякун Андрій; Грабельний Любомир; Демянів Іван; Гаврилів Віталій; Федоришин Микола; Бабій Роман; Вінтоняк Василь; Менько Іван; Дем’яник Микола. 
У день Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День захисників та захисниць України дарунком усім оборонцям української землі стала повстанська пісня “Нас не там весна зустріла” у виконанні Уляни Яців, Оксани Мартинюк та викладача Лисецької дитячої школи мистецтв Романа Бабія, котрий пішов захищати нашу державу у складі Президентської бригади імені Богдана Хмельницького, воював на Харківському та Донецькому напрямках гранатометником. 
Пісню “Кленова балада” вокалістка зі Старого Лисця Мар"яна Удуд присвятила усім полеглим, а вокальною композицією “Ми за мир” виконавиця запевнила “В нас Україна одна, ми в цій країні єдині…!”
Записана від місцевих жителів повстанська пісня “Сидів я дні і темні ночі” фольклорного колективу “Родина” під орудою художнього керівника Василя Гарбуза - нагадування поколінням нащадків про споконвічну боротьбу українців за свою самобутність та незалежність нашої України. Бравими ритмами композиції “Слава нашим ЗСУ” учасниці колективу подякували усім оборонцями нашої країни. Бо День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити та виховувати дітей. Щиро віримо, що нинішні захисники і захисниці здобудуть перемогу. Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я, перемоги і щастя! Нарешті мирного неба і смачного хліба!