ВСЕУКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ГРОМАД ЗА ПОДАТОК З ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ОСОБИ

Новини 11 вересня 2023
Як поділився інформацією член Правління Всеукраїнської Асоціації Громад, керівник Івано-Франківського регіонального відділення ВАГ, голова Лисецької територіальної громади Анатолій Лущак, попри жваву дискусію керівників територіальних громад різних регіонів України саме таке спільне рішення прийняли сьомого вересня під час виїзного засідання Правління Всеукраїнської Асоціації Громад. 
Позаяк виїзне засідання Правління входило в програму Форуму «Згуртовані громади: досвід та алгоритми дій», який Всеукраїнська асоціація громад провели разом з Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО, то не тільки члени Правління, але ширше представництво очільників громад мали можливість озвучити власні аргументи, позиції та думки щодо можливих моделей розподілу та зарахування податку з доходів фізичних осіб. Якщо тут виникали різні точки зору, то в питанні запропонованого Міністерством фінансів нового розподілу податку на доходи фізичних осіб між центральними та місцевими бюджетами, де би зменшити надходження в громади на 4%, повністю забрати ПДФО військових та поліції з місцевих бюджетів громад до державного  бюджету, всі одноголосно були проти таких пропозицій. 
Анатолій Лущак озвучив, що позиція ВАГ щодо податку на доходи фізичних осіб базується на тому, що структура доходів бюджетів територіальних громад в частині ПДФО має залишитися незмінною: 64 % ПДФО мають залишатися в бюджетах територіальних громад, у тому числі й ПДФО з доходів, одержаних військовослужбовцями. Така зміна правил особливо у воєнний час не лише ослабить територіальні громади, але й позбавить місцеве самоврядування можливості допомагати силам територіальної оборони та надавати якісні послуги жителям. 
“Від початку повномасштабного вторгнення територіальні громади відповідально реагують на виклики воєнного стану в сфері безпеки та оборони, мобілізаційної роботи та територіальної оборони, - запевнив посадовець. - Сподіваємося, що інтереси територіальних громад будуть враховані і урядовцями під час формування бюджету-2024 та під час голосування  народними обранцями за головний бюджетний документ у Верховній Раді України. Тим паче, що ВАГ своєю позицією щодо ПДФО за місцем проживання особи частково зняла проблему так званого “військового” ПДФО. Навіть у воєнний час не маємо права відступати від реформи децентралізації, яка робить громади не лише сильнішими у фінансовій складовій, а й жителів міст, селищ та найменших сіл - господарями на своїй території. Тож разом - до Перемоги!”
Світлини надані пресслужбою Всеукраїнської Асоціації Громад