ВІСІМ ДНІВ ПОЗИТИВУ ТА ВІДПОЧИНКУ ПРОВЕЛИ НА ПРИКАРПАТТІ ДІТИ ТА МАТУСІ З ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ СУМЩИНИ

Новини 10 липня 2022
Так Лисецька селищна територіальна громада допомогла у психологічній реабілітації та відпочинку 45 представникам міста Тростянець, яке всього у 50 кілометрах від російського кордону, і з перших годин вторгнення росії в Україну зазнало руйнівних обстрілів. Після пережитих жахіть, коли містяни місяць перебували під окупацією, зміна місця перебування та прикарпатська гостинність допомогли прибулим, з яких 27 дітей, забутися, відпочити та набратися позитивних емоцій. Поїздка відбулася завдяки ініціативі «Згуртовані громади» від Всеукраїнської асоціації громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО та дружнім стосункам Лисецького селищного голови Анатолія Лущака та Тростянецького міського голови Юрія Бови. 
Лисецька селищна рада разом зі своїм структурним підрозділом — відділом освіти, культури, молоді та спорту так зорганізували кожен день перебування, що гості познайомилися із регіоном та доторкнулися до автентики. 
Після тривалої подорожі потягом річкова прохолода Бистриці Солотвинської додали тонусу гостям вже з першого дня. Після нічного перепочинку у місцевому ліцеї, що на ці дні став місцем проживання, на гостей очікувала подорож на Гуцульщину. Етнопарк «Гуцул ленд» на гірськолижному курорті «Буковель» познайомив представників Слобожанщини із побутом горян українських Карпат – гуцулів, бойків та лемків.
Наступним місцем екскурсії стала Вигода, котра запам’яталася відвідуванням Центру спадщини Вигодської вузькоколійки. Вирушивши Карпатським трамвайчиком, діти та матусі не лише ознайомилися із унікальною залізницею, бо за чотири години подорожі ним побачили всі найкрасивіші місця: знамениту гору Церковище, болото-заповідник Ширковець та спустилися до мальовничих Мізунських водоспадів.
Всього в якихось 13 кілометрів їзди від Лисця, в селі Підгір’я, на гостей чекали унікальні експозиції першого в Україні музею історії землі. Юні шанувальники астрономії та географії були в захопленні від експозиції планетарію, любителі живої природи — від унікального живого куточка, а експозиції велетенських динозаврів, тварин та птахів до льодовикового періоду на просторій території Парку історії землі зацінили й дорослі.
Відвідини княжого Галича та Замкова гора презентували період нашого краю у час Галицько-Волинського князівства. Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття та Галицький національний природний парк в селі Крилос
Івано-Франківськ для жителів Тростянця став міксом австрійсько-польської архітектури попередніх століть та модернової забудови.
Знайомство із духовним спадком селища Лисець відбулося на парафіяльному подвір’ї. Поки молодші проводили заняття та майстер-класи із волонтерами благодійного фонду «Карітас-Івано-Франківськ» місцевий парох отець Федір Бойко провів дорослим пізнавальну екскурсію храмом Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ. 
Лисецька селищна рада, що гостинно запросила делегацію із Тростянця на психологічне розвантаження та відпочинок, взяла на себе усі витрати, складає подяку кожному, хто долучився, до організації їх відпочинку дітей та матусь. Щиро дякуємо за безкоштовні екскурсії для внутрішньо переміщених осіб Тростянецької громади: Тарасу Белзу Парк історії Землі – Сruce de Mares; Диноляндія Карпат та Перевернута хата в селі Поляниця; етнопарк «Гуцул-ленд» Ю. Станкевич; Національний заповідник «Давній Галич», Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття та Галицький національний природний парк.
«Упродовж цих днів побачили усміхнені дитячі обличчя, відсутність переживань та тривоги за їх життя у матусь. І це найголовніше, адже доклавши невеликих зусиль, ми подарували постраждалим від війни затишок та позитивні емоції, — переконує голова Лисецької громади Анатолій Лущак.  Вже по від’їзді делегації почали надходити подяки. «Безмежно дякуємо Вам та Вашій команді за організоване дозвілля нашим діткам та матусям, — пише одна із матусь. «Мене переповнюють різні емоції... та сльози на очах... Ви допомогли їм забути ті жахіття, що вони пережили. Адже наше містечко зазнало найбільших руйнацій та пошкоджень по області та місяць було в окупації». 
"Знаєте, — продовжує керівник Лисецької громади, — це нам усім додає стимулу, адже тільки в турботі про ближнього та спільній допомозі потребуючим, ми стаємо згуртованішими, а відтак ще сильнішими та стійкішими перед усілякими загрозами. Тож разом до перемоги!»


Відео на Ютуб-каналі Лисецької територіальної громади:  https://www.youtube.com/watch?v=Zp7b4Ody7Rk