В ЛИСЕЦЬКІЙ ЛІКАРНІ ВІДКРИЛИ ВІДДІЛЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ МЕДИЦИНИ

Новини 4 серпня 2023
Відповідно після підписання у січні 2023 року з Національною службою здоров'я України пакету “Комплексна реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” та «Реабілітаційна допомога в амбулаторних умовах» штат комунального закладу охорони здоров'я поповнився новими фахівцями. Завідувачем окремого стаціонарного відділення на 20 ліжкомісць стала реабілітолог Леся Пилипів. Загалом роботу відділення забезпечують 27 працівників, а це 8 - лікарів (фізичні терапевти, ерготерапевти та лікарі ФРМ), 3 – асистента фізичного терапевта та ерготерапевта, 2 – психологи, 2 – логопеда, 7 – сестер медичних, 5 – молодшого персоналу. Якщо досі тут лікували опорно-руховий апарат, вади хребта, остеохондрози, постінсульти та неврологічні захворювання, то в новому відділенні вже функціонують кабінети фізичної терапії й ерготерапії (комплекс реабілітаційних заходів у особи із порушенням психічних або фізичних функцій організму, спрямованих на відновлення повсякденної діяльності людини із урахуванням наявних фізичних обмежень), працюють терапевти мови та мовлення, психотерапевтами надається психологічна допомога.  
Також на базі відділення функціонує кафедра фізичної та реабілітаційної медицини. Відтак пацієнти отримуватимуть якісну реабілітацію, а відділення не відчуватиме браку кваліфікованого персоналу. 
Оснащене відповідним обладнанням віділення ефективно працюватиме, допомагаючи пацієнтам не просто одужати, але й подолати наслідки хвороби чи травми. Знаково, що можуть проходити тут реабілітацію пацієнти з наслідками інсульту, з травматичними станами та військовослужбовці не тільки Лисецької громади, а інших медзакладів області. Від січня місяця 2023 року, відколи НСЗУ законтрактовано нові пакети послуг для Лисецької лікарні, в реабілітаційному відділені надано: стаціонарних послуг (випадків) – 60 пацієнтів; амбулаторних послуг (випадків) – 35 пацієнтів; амбулаторні консультації – 150 пацієнтів. Відповідно надходження по пакетах за січень-червень 2023 р. в сумі 900 831,00 грн. “Обравши безпеку пріоритетом для громади, як орган місцевого самоврядування вкладаємо кошти у наше майбутнє, - запевняє Лисецький селищний голова Анатолій Лущак. - Починаючи від 2022 року скерували на комунальну лікарню майже дев’ять  мільйонів гривень: це і поточні ремонтні роботи та медичне оснащення, сплата податків, енергоносіїв тощо. За сім місяців 2023 року на охорону здоров'я вже виділили майже десять. Загалом в ремонти та придбання обладнання нового реабілітаційного відділення вкладені власні зусилля та фінансові потужності як лікарні, так і кошти платників податків Лисецької громади." 
Відділення в Лисці стало 21 реабілітаційним центром на Прикарпатті, і робота в цьому напрямку триватиме, адже тилове Прикарпаття є надійним прихистком та місцем реабілітації для постраждалих від бойових дій. Вітаючи медичний персонал відділення та керівництво лікарні, запрошена разом із представниками профільного департаменту, новопризначеним ректором Івано-Франківського національного медичного університету Миколою Островським та фахівцями з реабілітації даного вишу, голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук подякувала медикам за врятовані життя та особливо зміцнення здоров'я та турботу про усіх постраждалих із бойових дій. Висловила своє захоплення Лисецькій громаді на чолі із Анатолієм Лущаком, адже громада першою прийняла релокованих евакуаційними потягами літніх пацієнтів. Згодом для їх потреб відкрила новий паліативний стаціонар. Зараз медичний колектив під орудою виконуючого обов'язки генерального директора КНП “Лисецька лікарня” Зенона Макоти освоює найзатребуваніший напрямок - реабілітацію військовослужбовців, бо кожен на своєму місці працює задля нашої спільної перемоги.

Відео на YouTube-каналі Лисецької громади:  https://www.youtube.com/watch?v=Ngc2rSzTIZw