В ЛИСЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ РОЗПОЧАЛИ БОРОТЬБУ З БОРЩІВНИКОМ CОСНОВСЬКОГО

Новини 10 травня 2023
Щороку навесні вздовж доріг, на необроблюваних землях та сміттєзвалищах з’являється небезпечна рослина – борщівник Сосновського. Він швидко розкидає своє велике листя – лопухи, становлячи загрозу здоров’ю людей. Сік рослини містить отруйні речовини – фурокумарин, який, потрапляючи на шкіру людини під впливом сонячного світла (ультрафіолету) спричиняє опіки, викликаючи дерматити.
Найбільш ефективним методом знищення борщівника Сосновського є хімічний (При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії). Позбутися цієї рослини можна також систематичним підкошуванням, щоб не дати утворитися суцвіттям. 
У Лисецькій територіальній громаді силами комунальних підприємств розпочали знищення цієї небезпечної рослини. 
Принагідно нагадуємо, що землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Відтак зобов’язуємо землевласників та землекористувачів покосити борщівник на своїх угіддях.
Пам’ятайте, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, відтак всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі, також рекомендуємо користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря. 
Бережіть своє здоров’я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!