Усесвітньо визнаний місяць обізнаності про психічне здоров’я в Лисецькій громаді

Новини 3 травня 2024

Усесвітньо визнаний місяць обізнаності про психічне здоров’я в Лисецькій громаді розпочався з серії терапевтичних майстер-класів «Турбота про психічне здоров’я: особливості арттерапії»

Їх організувала команда Простору «Дбаю про себе» Центру надання соціальних послуг селищної ради за сприяння майстрині Анни Роздільської, в рамках співпраці з Проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Тиха спокійна музика, приємний аромат свічечок, на яких розтоплювався бджолиний віск, магія вишиванок і ніжний голос майстрині Анни – так зустрів Простір «Дбаю про себе» учасників майстер-класу, проведений для жінок і дітей військовослужбовців.

Поряд із розмовами про важливість турботи про себе, вміння зосередитися на собі й прислухатись до себе, відчути та зрозуміти, чого саме зараз хоче тіло та душа, учасники майстер-класів долучилися до розписування писанок. А це – не просто зв’язок із культурною спадщиною українського народу, це відчуття гармонії всередині себе, відпочинок розуму і тіла, процес створення краси, налаштування себе на позитивне сприйняття світу та передача енергії у візерунок.

«Можливо, не знаючи основ психології, а ґрунтуючись на відчуттях, українські майстрині основним етапом писанкарства виділяють підготовчий – молитва, добрі думки, створення безпечного/комфортного простору, зосередження на собі та писанкарстві», – зазначила майстриня Анна Роздільська.

Марія Баран, координатор напряму психічного здоров’я в області Проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», так описала свій стан після створення писанок: «Я відірвалася від землі, не бачила нічого, окрім вогню, на якому топився віск, символів, які хотіла перенести на яйце. Відпочивали одночасно і тіло, і розум. Ми маємо давати собі час на відновлення. Це особливо важливо для кожного українця зараз».