У Старому Лисці презентували професію фахівця із супроводу ветеранів і демобілізованих осіб

Новини 25 травня 2024
Під час проведення інформаційно-навчального заходу в рамках проєкту Всеукраїнської асоціації громад, що реалізується у партнерстві з ГО «Простір можливостей» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», щодо реінтеграції ветеранів відбулася презентація нової професії – фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Головний спеціаліст департаменту забезпечення переходу від військової служби до цивільного життя Міністерства у справах ветеранів України Ірина Положешна розповіла про те, що торік міністерство ініціювало процедуру розроблення професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб», а в квітні 2024-го нову професію внесено до Національного класифікатора України. 
До функціональних обов’язків цих фахівців входять: оцінювання потреб ветеранів війни, демобілізованих осіб і членів їх сімей, здійснення супроводу тих, хто потребує підтримки (допомоги), реалізація представництва їх інтересів, первинне інформування та консультування з питань у різних сферах (правова, психологічна допомога, медична реабілітація, професійна адаптація, зайнятість, отримання житла тощо), сприяння в отриманні передбачених законодавством послуг.
Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб є штатним працівником комунальної установи або закладу, що належить до сфери управління сільських, селищних, міських, районних у містах рад, а в разі їх відсутності – військовим адміністраціям населених пунктів. Він підзвітний керівнику закладу та координується самостійним структурним підрозділом районної військової адміністрації. 
За урядовими розрахунками, планується працевлаштування майже 11 тисяч таких фахівців (понад 280 – у нашій області). У державному бюджеті передбачені видатки на оплату їх праці на суму 2,9 млрд гривень.