У Івано-Франківську, в приміщенні університету Короля Данила, відбувся ІV виїзний дводенний форум «Ветерани – шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів»

Новини 14 жовтня 2024

Міністр у справах ветеранів України Наталія Калмикова, яка взяла участь у цьому заході, окреслила пріоритети ветеранської політики: фізичне, ментальне здоров’я ветеранів, їхні родини, економічна незалежність, державні гарантії, повага та вшанування.

Заступниця голови Івано-Франківської ОДА Людмила Сірко розповіла про реалізацію ініційованого керівницею області Світланою Онищук з метою шанобливого ставлення до ветеранів конкурсу «Серцем єдиним, ми – Україна», створення 47 реабілітаційних центрів, 14 ветеранських просторів. Зазначила, що у всіх територіальних громадах відбувається підготовка фахівців із супроводу ветеранів.

До кінця 2024 року планується працевлаштувати 70 таких фахівців, у тому числі – в Лисецькій громаді. «У нашій селищній раді надається велика увага розвитку ветеранської політики, – розповів заступник Лисецького селищного голови Іван Говера, який разом із керівницею центру надання соціальних послуг Любов Бойко брав участь у форумі. – Зокрема, наша громада – одна з десяти громад у різних регіонах України, яка бере участь у проєкті «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень – до ефективної національної політики», що реалізується Всеукраїнською асоціацією громад у партнерстві з ГО «Простір можливостей» та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

За словами Івана Говери, на панельній дискусії обговорювалося питання вдосконалення законодавчої бази щодо ветеранської політики з урахуванням сучасних реалій, а також розширення можливостей невеликих громад у розробці програм надання допомоги ветеранам війни.

Одним зі спікерів форуму був керівник Першого добровольчого хірургічного шпиталю Станіслав Онищук, розташованого в Лисці. На дискусійній платформі він висловився за створення незалежних реабілітаційних центрів, які будуть надавати таку потрібну ветеранам допомогу.

(За матеріалами сайту Івано-Франківської ОВА).