СОНЦЕ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНЕ ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ

Новини 2 лютого 2024
Використання сонячної енергії, як альтернативного джерела енергії для комунального закладу охорони здоров’я, розпочалося в Лисецькій громаді у 2024 році. 
Проєкт "Влаштування дахової сонячної електростанції для власних потреб КНП «Лисецька лікарня» став одним із  переможцем 12 обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, що проводила Івано-Франківська обласна рада (Розпорядження Івано-Франківської обласної ради від 22.11.2021р.№854-р).
В результаті успішної реалізації проєкту на даху Лисецької лікарні влаштували дахову СЕС потужністю 50 кВТ. Загальна вартість встановленого обладнання: 1 471 875,00 грн, в т.ч. 628300 грн з обласного бюджету та 843575 грн з місцевого бюджету Лисецької громади.
В Лисецькій територіальній громаді є значна кількість бюджетних установ, які надають жителям громади послуги в різних сферах чи відповідають за ïx безпеку та водночас потребують значних видатків на їх утримання. Найбільшим споживачем комунальних послуг є КНП «Лисецька лікарня». У 2020 р. витрати на опалення лікарня становили 1,56 млн грн, витрати на оплату електроенергії — 0,86 млн грн.
Громада вже мала досвід застосування альтернативних джерел енергії, оскільки опалення більшої частини площі лікарні здійснюється твердопаливним котлом з використанням місцевої сировини. Тому було прийнято рішення для постачання електроенергії також використати альтернативні джерела.
Так виникла ідея розробки проєкту з використання сонячної енергії для потреб КНП «Лисецька лікарня». Завдяки встановленню та підключенню CEC буде генерувати свою власну електроенергію, зменшиться залежність від постачальників електроенергії та зменшаться витрати на електроенергію.
Очікуваними результатами проєкту будуть зменшення споживання електроенергії від загальної мережі електропостачання в КНП «Лисецька лікарня» не менш ніж на 55,0 тис. кВт за рік та зменшення витрат на електроенергію у КНП «Лисецька лікарня» не менш ніж на 220,0 тис. грн за рік.
Життєвий цикл сонячних панелей в середньому складає 25-30 років, тому після підключення власної сонячної електростанції витрати на електроенергію гарантовано будуть зменшуватися протягом цього періоду.
Реалізація проєкту з влаштування дахової сонячної електростанції для власних потреб КНП «Лисецька громада» відповідає Стратегії розвитку Лисецької громади на 2024-2030рр. А саме: стратегічній цілі 1. «Створення комфортного, безпечного та доступного середовища для проживання на території  Лисецької громади», операційній цілі 1.2.«Енергоефективність та розвиток альтернативних джерел енергії» та є надзвичайно актуальним.