Представники Лисецької громади навчалися в Києві працювати з ветеранами війни

Новини 4 квітня 2024
Заступник селищного голови Іван Говера, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Наталія Ярощук, директор центру надання соціальних послуг Любов Бойко, поліцейський офіцер громади Роман Ляцький, спеціалісти та фахівці селищної ради Христина Романишак, Христина Лужна, Оксана Білогубка та Анна Роздільська пройшли тижневий курс за програмою «Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах із застосуванням кейс-менеджменту».
Навчання відбулося в рамках проєкту «Впровадження ефективної ветеранської політики в громадах», учасником якого є Лисецька громада. Він реалізується ГО «Простір можливостей» у співпраці з Всеукраїнською асоціацією громад.
Метою цього проєкту в пілотних громадах є напрацювання практики та програм, які сприятимуть ефективній адаптації ветеранів після повернення з війни. Це непросте завдання, оскільки з часів Другої світової війни ніде не було такої кількості ветеранів, яка очікується в Україні по завершенню війни з росією.
Враховуючи ці виклики, ГО «Простір можливостей» проводить навчання, зокрема і для працівників органів місцевого самоврядування, які безпосередньо працюють та будуть працювати в майбутньому з ветеранам та членами їх сімей. 
Програма навчання включала в себе дуже широке коло питань: починаючи з портрету, потреб та проблем сучасного ветерана, чого він хоче та чого потребує насправді та закінчуючи державними ветеранськими політиками на всеукраїнському та локальному рівнях.
«Важливо розуміти, що ветерани повертаються у свої сім’ї та громади іншими, ніж вони йшли на війну. У чому полягають ці зміни та особливості поведінки військовослужбовців потрібно знати тим, хто буде працювати з ними в громадах. Та, насправді, це необхідно знати кожному з нас: членам сімей, рідним, мешканцям громади, працівникам органів місцевого самоврядування, роботодавцям. Всім, хто хоче, щоб мирне життя в Україні після війни повноцінно відновлювалося, а ветерани відчували вдячність та турботу, на яку вони насправді заслуговують», – зазначила Наталія Ярощук.