ПОДБАЙТЕ ПРО СЕБЕ!

Новини 31 січня 2024

Наприкінці минулого року в Лисецькій селищній раді в рамках реалізації проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» відбулася стратегічна сесія щодо створення простору психосоціальної підтримки «Дбаю про себе», а днями під час міжсекторальної зустрічі фахівці та посадовці обговорили конкретні кроки з його відкриття та як зробити послуги з охорони психічного здоров’я доступними і ближчими до людей, донести інформацію про них до мешканців громади.

Лисецька громада є однією з 16-ти територіальних спільнот України, які беруть участь у цьому проєкті (на Івано-Франківщині, крім неї, ще Косівська ОТГ). Тож у селищній раді добре усвідомлюють важливість відкриття такого простору в час війни, щоб допомогти людям упоратися з емоційними стресами, покращити своє здоров’я.

«Наше основне завдання – сформувати діючу концепцію, щоб наблизити послуги з психосоціальної підтримки до жителів громади, проінформувати про них якомога більше людей, аби вони прийшли до фахівців із своїми проблемами, – розповідає координаторка проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в Івано-Франківській області Марія Баран. – Разом із працівниками селищної ради, медиками, освітянами, представниками громадської сфери обговорювали, як зробити так, аби цей простір не просто функціонував, а надавав ефективну допомогу людям, котрі зазнали негативного впливу війни на своє здоров’я. А це можуть бути не тільки дорослі, а й учні шкіл, що хочуть дізнатися, які є засоби та інструменти для підтримки здоров’я, щоб турбуватися з юного віку про себе, батьків, рідних».

За словами директора центру надання соціальних послуг селищної ради Любові Бойко, незабаром у громаді появиться кабінет психосоціальної підтримки, де люди, які відчувають тривожність, душевний неспокій, зможуть звернутися до фахівців, і їм допоможуть упоратися зі стресовим станом. При цьому всі послуги будуть надаватися безкоштовно.

Регіональна експертка проєкту Орина Децик закликала всіх бажаючих до співпраці, адже вже створено робочу групу, що напрацьовує ідеї, пропозиції з розбудови простору «Дбаю про себе», й сподівається, що найближчим часом у Лисецькій громаді, вперше в Івано-Франківській області, відбудеться його відкриття.

Відео події можна переглянути на YouTube-каналі Лисецької громади за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4Jv4UEiWabE.