ОЧІЛЬНИЦЯ ВІДДІЛУ ОСВІТИ ЛИСЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ЩОРІЧНІЙ ОСВІТНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ У КИЄВІ

Новини Освіта 28 серпня 2023
Серпнева освітня конференція, що пройшла під гаслом “Освіта єднає”, стала платформою для об’єднання фахівців з різних галузей освіти, зокрема педагогів, державних лідерів, міжнародних партнерів, представників громадських організацій та молоді з усіх регіонів України. Учасником поважного зібрання під головуванням міністра освіти і науки України Оксена Лісового та віцепремєр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні стала начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Лисецької селищної ради Світлана Шарабуряк. 
Для педагога зі значним стажем та досвідом, багаторічного управлінця районною освітою, а нині керівника відділу освіти нашої громади - це прекрасна нагода з перших вуст почути, які виклики і перспективи розвитку української освіти.
Бачення майбутнього освіти з урахуванням особливостей сьогодення, де серед головних цінностей — свобода, самореалізація, розвиток презентував міністр Оксен Лісовий. Зі слів урядовця, міністерство освіти і науки однозначно має стати частиною стратегії оборони: оскільки освіта готує людину до завтрашнього дня, тож уже сьогодні маємо формувати свідомих громадян і майбутніх розробників технорішень для нашої перемоги. «Зараз Україна набуває унікального досвіду, якого не має жодна інша країна: ми знаємо, як технологічно вести бойові дії, як працюють дрони, як ефективно надавати медичну допомогу, а наші електронні сервіси переймають багато країн світу. Тому в майбутньому освіти і науки нас чекають інноваційні методики навчання, використання цифрових технологій, підтримка підприємницького мислення і розвиток мовних навичок. А усе це — задля розширення можливостей для навчання та розвитку і для дошкільнят, і для школярів, і для профтехівців, і для студентів», — розповів на конференції Оксен Лісовий.
Говорячи про нову систему освіти, у якій кожен матиме можливість стати тим, ким прагне, міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України Михайло Федоров запропонував головні напрями змін: «Освітній менеджмент — керівник закладу освіти має бути проактивним управлінцем. Переосмислення професії педагога — створити умови для професійного розвитку, навчання, самореалізації вчителів та забезпечити гідну оплату праці, а також сучасний освітній простір, щоб діти могли розвиватися й мати місця для комунікації і навчання. Зміст і сенси освіти — зміни освітніх програм, форматів навчання та викладання».
Особливу увагу надали темі інклюзивної освіти та презентували Національну стратегію розвитку інклюзивного навчання, що буде реалізуватися протягом 2023-2030 років. Учасники обговорили стратегічні напрями розвитку у сфері сучасної дошкільної та шкільної освіти, зокрема потенціал Нової української школи і коледжів майбутнього, вплив диджиталізації і штучного інтелекту на освітній процес, а також психічне й емоційне здоров’я вихователів. Для реалізації намірень формується Національна стратегія освіти і науки. 
Позаяк другий рік освітній процес у нашій країні відбувається під звуки сирен, часто під звуки обстрілів, а дехто взагалі втратив можливість навчатися, тому перед урядовцями та владою на місцях пріоритетом має стати безпечна освітня інфраструктура та безпека дітей та вчителів. Бо тільки освічені українці можуть створити міцну, життєздатну державу, збудувати сучасну економіку, забезпечити майбутнє прийдешніх поколінь.