НЕБЕЗПЕЧНА РОСЛИНА - БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО!

Новини 14 червня 2023

За останні роки набуває поширення дуже небезпечна рослина - Борщівник Сосновського. Це багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає, наче величезний кріп, і сягає 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Борщівник мігрує Україною:узбіччями польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, обочинах лісів, у парках, садах, населених пунктах, берегах річок і струмків.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають в тому, що він здатний викликати опіки 1-3 ступеня на шкірі людини. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються виразки. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов'язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. Потім уражені місця доцільно змастити будь-яким засобом від опіків і виключити вплив сонячних променів не менше ніж протягом 2 діб.

 Насіння борщівника розноситься вітром і водою. Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10-12 років! Насіння розсівається в діаметрі 5—6 метрів навколо рослини.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Це стосується систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів, випасання худоби. Найефективніший засіб боротьби — хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, а саме - препаратами гліфосатної групи, наприклад, раундапом.

Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов'язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

Якщо ж ви, знищуєте борщівник, пам'ятайте, що потрібно одягнути одяг, який буде максимально закритий, закритого типу взуття, а також рекомендуємо користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря.

Землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур'янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!