ЛИСЕЦЬКУ ГРОМАДУ ВІДВІДАЛИ КЕРІВНИКИ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ РІВНЕНЩИНИ ТА ТЕРНОПІЛЬЩИНИ

Новини 12 жовтня 2023
10 жовтня на Івано-Франківщині розпочався візит з обміну досвідом «Ефективна діяльність комунальних інституцій в громадах», організований Програмою «U-LEAD з Європою». Керівники органів місцевого самоврядування з Тернопільщини та Рівненщини разом, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування «U-LEAD з Європою» Максим Чопей розпочали знайомство з добрими практиками громад Прикарпаття з Лисецької територіальної громади. У залі засідань Лисецької селищної ради гостей привітав очільник громади Анатолій Лущак, для знайомства із громадою запропонував для перегляду презентаційний ролик про чотири населені пункти Стебник, Лисець, Старий Лисець та Посіч, котрі задля добробуту своїх жителів після місцевих виборів 2020 року пишуть спільний літопис Лисецької селищної територіальної громади. «Ми на рівні громади робимо усе, щоб максимум робити силами своїх комунальних підприємств, розвивати власні потужності та бути максимально автономними», - розповідаючи про ефективну діяльність місцевих комунальних підприємств, наголосив Анатолій Лущак. Досвід Лисецької громади - це створення з нуля і підтримка ефективної роботи КП, які можуть виконувати завдання із використанням місцевих ресурсів. Це стосується і усього від сировини та робіт до місцевих кадрів, яким дають можливість навчатись та розвиватись. Яскравий приклад – впровадження енергоефективності: всі комунальні об’єкти у громаді переведені на опалення твердопаливними котлами з використанням місцевої сировини, яку в більшості заготовляє місцеве комунальне підприємство, а частину докуповують за мінімум бюджетних коштів.
В рамках візиту представники органів місцевого самоврядування Тернопільщини та Рівненщини відвідали дві успішно працюючі комунальні інституції – комунальний заклад «Місцева пожежна охорона Лисецької селищної ради» та комунальне некомерційне підприємство «Лисецька лікарня Лисецької селищної ради». 
Створений у 2007 році в Старому Лисці підрозділ місцевої пожежної охорони сьогодні обслуговує окрім населених пунктів Лисецької громади також населені пункти в сусідніх Івано-Франківській та Загвіздянській громадах. За понад 15-річну діяльність МПО здійснила понад 500 виїздів. Зараз у Лисецькій громаді думають над тим, щоб створити у двох населених пунктах громади, Стебнику і Посічі, підрозділи добровільної пожежної охорони.
Виконуючий обов’язки генерального директора КНП «Лисецька лікарня» Зенон Макота після теоретичної презентації медичної установи в сесійній залі мав нагоду продемонструвати гостям напрацювання закладу охорони здоров’я, котрий у найважчі часи не опустив рук, а завдяки підтримці Лисецької селищної ради, як засновника, що підставив плече та допоміг ліквідувати фінансові борги, а спільно розпочав пошук ефективних шляхів подальшого функціонування. Відтак за кілька років пройти шлях від загрози ліквідації до спроможного медичного закладу. Зараз тут надають медичні послуги за 14 пакетами медичних гарантій НСЗУ і обслуговують пацієнтів навіть з-за меж громади. Тут є власна клінічна лабораторія, відділення-кабінет функціональної діагностики з кабінетом УЗД, рентген-кабінет, працює хірургічне відділення. Вимогою часу стало відділення стаціонарної паліативної допомоги, котре стало місцем прихистку для трьох десятків потребуючих постійного нагляду осіб переміщених із зони бойових дій. У новому відділенні фізичної та реабілітаційної медицини, що працює від початку 2023 року, можуть проходити реабілітацію пацієнти з наслідками інсульту та з травматичними станами, а головне, що персонал відділення готовий надавати реабілітаційну допомогу нашим військовослужбовцям.  
Гості з Рівненщини зацікавилися роботою фабрики м’яких меблів Frankof, відтак керівники приватного підприємства провели екскурсію виробничими цехами. 
Сподіваємося, що досвід ефективної роботи наших комунальних підприємств стане корисним і для інших органів місцевого самоврядування. Оскільки метою таких обмінів досвідом є можливість імплементації наявного досвіду в громадах, заразом обговорення проблемних питань в діяльності комунальних інституцій та налагодження особистої комунікації для подальшої співпраці. Саме під час одного з таких візитів на Рівненщину, де разом із колегами з Прикарпаття голова нашої громади переймав досвід роботи місцевих та добровільних пожежних команд, укладена угода про партнерство та співпрацю із Великоомелянською громадою. Відтак під час нинішнього обміну було приємно бачити в себе партнерів із Рівненщини та продемонструвати нашу місцеву пожежну охорону.  
В наступні дні обміну досвідом представники територіальних громад Рівненщини та Тернопільщини ознайомлювалися із роботою комунальних підприємств Долинської та Городенківської міських територіальних громад.

Відео події на YouTube-каналі Лисецької громади за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=VnENLxWrSWU.